zbiór liczb zespolonych opisanych danym równaniem / nierównością
iteRacj@:

Czy na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb opisanych
równaniem |z−1−i|+|z+1+i|=2
√2 to
odcinek o końcach (1,i) oraz (−1,−i)
nierównością |z−1−i|+|z+1+i|< 2
√2 to zbiór pusty
nierównością |z−1−i|+|z+1+i|> 2
√2 to elipsa o ogniskach w punktach (1,i) i (−1,−i)?
21 lip 19:41
Adamm:
1. odcinek o końcach 1+i oraz −1−i
2. zbiór pusty
3. nie, to wszystko poza odcinkiem, cała płaszczyzna bez dwóch poprzednich zbiorów
21 lip 20:11
iteRacj@:
3. no tak rzeczywiście

a elipsa byłaby dla np.|z−1−i|+|z+1+i|=4 ?
21 lip 20:18
Adamm: tak
21 lip 20:19
iteRacj@:
dzięki!
21 lip 20:22
Adamm:
weź dwa punkty a, b, a≠b
|z−a|+|z−b|=c
dla c=|a−b| opisuje odcinek
dla c>|a−b| opisuje elipsę
dla c<|a−b| opisuje zbiór pusty
pytanie dla ciebie
kiedy będzie opisywać okrąg?
21 lip 20:24
iteRacj@:
okrąg opisuje wtedy gdy a=b, c>|a−b|
gdy a=b, c=|a−b| punkt
21 lip 22:43
Saizou :
no to sprawdźmy czy to okrąg
a=b
|z−a|+|z−b|=|z−a|+|z−a|=2|z−a|=c
niech z=x+iy oraz a=p+qi
| | c | |
(x−p)2+(y−q)2< |
| to koło  |
| | 2 | |
28 lip 20:48
iteRacj@:
| | c | |
Czy nierówność (x−p)2+(y−q)2< |
| nie opisuje wnętrza koła? |
| | 2 | |
28 lip 21:44
Saizou : No tak, koło bez brzegu
28 lip 22:15
iteRacj@:
a czy odpowiedź:
dla a=b i c=|a−b| równanie |z−a|+|z−b|=c opisuje punkt
jest prawidłowa?
28 lip 22:38
Pytający:
Tak, wtedy 2|z−a|=0 i jedyne rozwiązanie (ów punkt) to z=a.
29 lip 22:29
iteRacj@:
dziękuję wszystkim!
30 lip 19:06