zbiór
Olkaa: Dany jest zbiór S liczb naturalnych 1,2,3,...200. Znaleźć najmiejszą liczbę k taką że: w
każdym podbiorze A zbioru S, gdzie |A|=k, istnieją liczby x,y ∊A takie ze x|y.
23 lip 09:02
Adamm: k=1
23 lip 11:49
PW: Jak wiadomo jest 46 liczb pierwszych mniejszych od 200. Szukana liczba k musi być więc większa
od 46 − zbiór A złożonych z liczb pierwszych ma 46 elementów i dla żadnej pary liczb x,y ∊ A
nie zachodzi warunek x|y.
Pytanie, czy k=47 spełnia warunki zadania (nie wiem).
23 lip 12:30
Adamm: znalazłem na razie że k≥84, ale jestem pewien że jest większe
23 lip 12:36
Adamm: pomyliłem się, jednak k≥80
23 lip 12:40
Adamm:
jeśli x≠y
k>π(200)=46 ⇔ k≥47
w przeciwnym wypadku moglibyśmy wybrać 46 liczb pierwszych,
i żadna nie była by podzielna przez drugą
wybierzmy
27, 34, 53, 72, 112, 132 i pierwsze >13, plus pary 2, 3, 5, 7, 11, 13
2 x 3, 22 x 3, 23 x 3, ..., 26 x 3
2 x 32, ..., 24 x 32
2 x 33, 22 x 33
2 x 5, ..., 25 x 5
2 x 52, ..., 23 x 52
2 x 7, ..., 24 x 7
3 x 5, ..., 33 x 5
3 x 52
3 x 7, ..., 33 x 7
5 x 7, 52 x 7
11 x 2, ..., 11 x 24
11 x 3, ..., 11 x 32
11 x 5, 11 x 7
13 x 2, ..., 13 x 23
13 x 3, 13 x 32
13 x 5, 13 x 7, 13 x 11
razem 46+6+4+2+5+3+4+3+1+3+2+4+2+2+3+2+3 = 95
więc k≥96
myślę że k może tu być równe 96
23 lip 12:47
Blee:
Odpiwiedz k=1 powinna byc prawidlowa, w koncu nie ma informacji ze x≠y, a jezeli juz to wtedy
k≥101
Niech k=100
Wybieramy podzbior: A= {101, 102, 103, ... , 199, 200} jak latwo zauwazyc zadna z tych liczb
nie dzieli innej z tych liczb.
Wiec na pewno k>100.
23 lip 18:15
Vax: Istotnie k = 101

Każdą liczbę ze zbioru {1,2,3,...,200} można zapisać w postaci 2
m*n gdzie m ≥ 0 jest całkowite
nieujemne i n ∊ B = {1,3,5,...,199}. Ponieważ |B| = 100 to z zasady szufladkowej Dirichleta
wybierzemy dwie liczby o tym samym n, mniejsza z nich dzieli większą.
23 lip 22:41
23 lip 22:48
Vax: Hej
Mila 
Szczerze mówiąc tam już nic nie ma do robienia. Mariusz w swoim drugim poście sprowadził to do
iloczynu dwóch trójmianów (nie sprawdzam rachunków...). Najprawdopodobniej jak już wspomniano
autorka źle przepisała przykład.
23 lip 23:00
Mila:
Dziękuję, jak Twoje studia? Zadowolony?
23 lip 23:13
Vax: Miło, ze pytasz. Tak, w sumie jestem bardzo zadowolony. Sporo się nauczyłem, zwłaszcza z
informatyki

Z niej właśnie kończę licencjat (muszę jeszcze egzamin licencjacki napisać we
wrześniu bo termin pokrył mi się z rozpoczęciem praktyk..). Planowo za rok kończę licencjat z
matematyki i od tego października zaczynam magisterkę z informatyki. Tak więc jeszcze trochę
przede mną, na szczęście już bliżej niż dalej. Szkoda trochę, że już nie ma tyle wolnego czasu
na robienie olimpijskich zadań jak kiedyś, ale na ile się da staram się robić jakieś ciekawsze
rzeczy żeby podtrzymywać formę
23 lip 23:36
Mila:
Gratuluję i życzę sukcesów oraz udanego życia osobistego

Zaglądaj do nas na forum.
23 lip 23:47