Help
MONIKA: Rozłóż wielomian na czynniki:
x4−x3+9x2−9x+10
9 lip 16:54
Jerzy:
Szukaj miejsca zerowego wśród podzielników liczby 10.
9 lip 17:06
Adamm:
Nie da się tego rozłożyć na iloczyn dwóch wielomianów o współczynnikach całkowitych.
Wzory Ferrari zostają
9 lip 17:09
Mila:
Nie wiadomo, czy dobrze przepisane zadanie.
Autorka milczy
9 lip 20:22
MONIKA: No właśnie dobrze i mam problem.
9 lip 22:52
Mila:
Studia, czy LO?
9 lip 22:58
Adamm:
Myślę że nawet na studiach by jej takiego zadania nie dali
9 lip 23:07
Mariusz:
x
4−x
3+9x
2−9x+10=0
Jednym z zastosowań schematu Hornera jest rozkład wielomianu na sumę potęg dwumianu
Przyda się on nam to wyrugowania wyrazu z x
3
1 −1 9 −9 10
1/4 1 −3/4 141/16 −435/64 2125/256
1/4 1 −1/2 139/16 −296/64
1/4 1 −1/4 138/16
1/4 1 0
1/4 1
| | 1 | | 69 | | 1 | | 37 | | 1 | |
(x− |
| )4+ |
| (x− |
| )2− |
| (x− |
| )+2125/256=0 |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | | 4 | |
| | 69 | | 37 | | 2125 | |
y4+ |
| y2− |
| y+ |
| =0 |
| | 8 | | 8 | | 256 | |
Gdybyśmy nie rugowali wyrazu z x
3 to równanie rozwiązujące by nam się skomplikowało
Gdyby współczynnik przy y był zerowy to równanie dość łatwo
można by było sprowadzić do kwadratowego
| | 69 | | 37 | | 2125 | |
Do rozkładu wielomianu y4+ |
| y2− |
| y+ |
| |
| | 8 | | 8 | | 256 | |
na czynniki użyjmy współczynników nieoznaczonych
Zapiszmy wielomian czwartego stopnia w postaci iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
i porównajmy współczynniki
| | 69 | | 37 | | 2125 | |
y4+ |
| y2− |
| y+ |
| =(y2−py+q)(y2+py+r)=0 |
| | 8 | | 8 | | 256 | |
| | 69 | | 37 | | 2125 | |
y4+ |
| y2− |
| y+ |
| = |
| | 8 | | 8 | | 256 | |
y
4+py
3+ry
2−py
3−p
2y
2−pry+qy
2+qpy+qr
| | 69 | | 37 | | 2125 | |
y4+(q+r−p2)y2+(pq−pr)y+qr=y4+ |
| y2− |
| y+ |
| |
| | 8 | | 8 | | 256 | |
| | 69 | | 37 | | 69 | | 37 | | 2125 | |
( |
| +p2 − |
| )( |
| +p2 + |
| )= |
| |
| | 8 | | 8p | | 8 | | 8p | | 64 | |
| | 4761 | | 69 | | 1369 | | 2125 | |
( |
| + |
| p2+p4)− |
| = |
| |
| | 64 | | 4 | | 64p2 | | 64 | |
| | 69 | | 659 | | 1369 | |
p6+ |
| p4+ |
| p2− |
| =0 |
| | 4 | | 16 | | 64 | |
p
2=z
| | 69 | | 659 | | 1369 | |
z3+ |
| z2+ |
| z− |
| =0 |
| | 4 | | 16 | | 64 | |
1 69/4 659/16 −1369/64
−23/4 1 23/2 −399/16 122
−23/4 1 23/4 −58
−23/4 1 0
−23/4 1
| | 23 | | 23 | |
(z+ |
| )3−58(z+ |
| )+122=0 |
| | 4 | | 4 | |
w
3−58w+122=0
Załóżmy że rozwiązanie można wyrazić w postaci sumy dwóch składników
w = u+v
Wstawmy przewidzianą postać rozwiązania do równania i pogrupujmy wyrazy
(u+v)
3−58(u+v)+122=0
u
3+v
3+3u
2v+3uv
2−58(u+v)+122=0
| | 58 | |
u3+v3+122+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
Zapiszmy powyższe równanie w postaci układu równań
u
3+v
3+122=0
u
3+v
3=−122
Widzimy że układ równań przypomina nam wzory Vieta dla równania kwadratowego
Przekształćmy więc ten układ równań aby otrzymać wzory Vieta dla równania kwadratowego
u
3+v
3=−122
Wiedząc że powyższy układ równań to wzory Vieta
zapiszmy równanie kwadradowe
Powyższe równanie rozwiązałem przez sprowadzenie do postaci kanonicznej
ale można też wyróżnikiem
| | 195112 | |
(t+61)2−3721+ |
| =0 |
| | 27 | |
Tutaj mamy wybór albo rozwiązujemy dalej metodą algebraiczną
Przydadzą się wtedy wiadomości o liczbach zespolonych
między innymi postać trygonometryczna, pierwiastki z jedynki, wzór de Moivre
Możesz też zrezygnować z metody algebraicznej i próbować rozwiązywać równanie
z użyciem trygonometrii
Przydatny będzie wzór na cosinus bądź sinus kąta potrojonego
| | 549+√283935i | | 549−√283935i | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | −1647−3√283935i | | −1647+3√283935i | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
w = |
| (3√−1647−3√283935i+3√−1647+3√283935i) |
| | 3 | |
| | 23 | | 1 | |
z+ |
| = |
| (3√−1647−3√283935i+3√−1647+3√283935i) |
| | 4 | | 3 | |
| | 1 | | 23 | |
z= |
| (3√−1647−3√283935i+3√−1647+3√283935i)− |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | 2 | | π | | 1 | | √283935 | | 23 | |
z = |
| √174cos( |
| − |
| arctan( |
| ))− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 549 | | 4 | |
p=
√z
| | 1 | | 69 | | 37 | |
q = |
| ( |
| +p2 − |
| ) |
| | 2 | | 8 | | 8p | |
| | 1 | | 69 | | 37 | |
r = |
| ( |
| +p2 + |
| ) |
| | 2 | | 8 | | 8p | |
| | 69 | | 37 | | 2125 | |
i mamy wielomian y4+ |
| y2− |
| y+ |
| |
| | 8 | | 8 | | 256 | |
rozłożony na czynniki kwadratowe
Milczy bo pewnie domyśliła się że nie chcecie jej pomóc
10 lip 11:13
Mariusz:
Można też sprowadzić wielomian najpierw do różnicy kwadratów
x
4−x
3+9x
2−9x+10=0
Grupujemy wyrazy wielomianu
(x
4−x
3)−(−9x
2+9x−10)=0
Dopełniamy wielomian w lewym nawiasie do kwadratu zgodnie z wzorami skróconego mnożenia
| | x2 | | x2 | |
(x4−x3+ |
| )−( |
| −9x2+9x−10)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 35 | |
(x2− |
| x)2−(− |
| x2+9x−10)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Wielomian w prawym nawiasie jest trójmianem kwadratowym i
będzie kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik będzie równy zero
Wprowadzamy więc nową zmienną aby uzależnić od niej wyróżnik trójmianu kwadratowego
Zmienną wprowadzamy tak aby wielomian w lewym nawiasie nadal był kwadratem zupełnym
znowu korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
| | 1 | | y | | 35 | | 1 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+(− |
| y+9)x+ |
| −10)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | y2 | | 35 | | 1 | |
4( |
| −10)(y− |
| )−(− |
| y+9)2=0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 35 | | 1 | |
(y2−40)(y− |
| )−( |
| y2−9y+81)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 35 | | 1 | |
(y3− |
| y2−40y+350)−( |
| y2−9y+81)=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3−9y−31y+269=0
1 −9 −31 269
3 1 −6 −49 122
3 1 −3 −58
3 1 0
3 1
(y−3)
3−58(y−3)+122=0
w = y − 3
w
3−58w+122=0
Powyższe równanie rozwiązałem we wcześniejszym wpisie
| | 2 | | π | | 1 | | √283935 | |
w = |
| √174cos( |
| − |
| arctan( |
| )) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 549 | |
| | 2 | | π | | 1 | | √283935 | |
y−3 = |
| √174cos( |
| − |
| arctan( |
| )) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 549 | |
| | 2 | | π | | 1 | | √283935 | |
y = |
| √174cos( |
| − |
| arctan( |
| ))+3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 549 | |
| | 1 | | y | | 35 | | 1 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2−( |
| y−9)x+ |
| −10)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | y | | 4y−35 | | | |
(x2− |
| x+ |
| )2− |
| (x2− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | | |
| | 1 | | y | | 4y−35 | | y−18 | |
(x2− |
| x+ |
| )2− |
| (x2− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | | |
| | 1 | | y | | 4y−35 | | y−18 | |
(x2− |
| x+ |
| )2− |
| (x2− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4y−35 | |
| | 1 | | y | | √4y−35 | | y−18 | √4y−35 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−( |
| x2− |
|
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4y−35 | 2 | |
| | 1 | | y | | √4y−35 | | y−18 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−( |
| x2− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2√4y−35 | |
| | 1 | | 1 | | y−18 | |
(x2− |
| (1−√4y−35)x+ |
| (y− |
| )) |
| | 2 | | 2 | | √4y−35 | |
| | 1 | | 1 | | y−18 | |
(x2− |
| (1+√4y−35)x+ |
| (y+ |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | √4y−35 | |
10 lip 14:37
mat: a moze zamiast +10 było =0

[nieczytelne notki

]
wtedy x
4−x
3+9x
2−9x=0 i standard
Obstawiam że tak było
10 lip 17:38
PW: MONIKA twierdzi, że dobrze przepisane, choć nie zdradza, czy jest studentką. Nawet jeśli −
to zadanie na zapalenie płuc.
Powiedziałbym nawet, że takie zadania zabijają chęć do matematyki.
Moniko, skąd wzięłaś to zadanie?
10 lip 18:22
T: Hmmmmm.
x4−x3+9x2−9x+10
<==>
x(x−1)(x2+9)+10=0
x −−> f(x):
0 −−> 10
1 −−> 10
>1 −−> >10
<0 −−> >10
(0,1) −−> x(x−1) ∊ (−1,0), x2+9 ∊ (9,10) ==> x(x−1)(x2+9) ∊ (−10,0)
Czyli nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Tylko urojone.
Czy sie pomylilem?
10 lip 19:15
Mila:
Masz rację
PW, dlatego nie myślę nad rozwiązaniem, (po pierwszej próbie.)
Pozdrawiam
10 lip 19:16
T: Karza szukac zespolonych?
10 lip 19:17
Mila:
Więzieniem
10 lip 19:18
Adamm:
ma tylko zespolone, ale to nic nie zmienia
można go rozłożyć na 2 wielomiany stopnia 2
10 lip 19:18
T: Zmienia, ze sa dwie pary sprzezonych pierwiastkow urojonych.
10 lip 19:32
Adamm: ?
10 lip 20:16
T: Z tego co pamietam, aby wielomian mial wspolczynniki rzeczywiste,
to kazdy pierwiastek urojony musi mieć do pary drogi sprzężony.
a+bi, a−bi
c+di, c−di
10 lip 22:30
Adamm:
Dobra, wierzę ci.
Jaki to ma związek z tym co mówiłeś wcześniej o 19:15?
10 lip 22:35
T: Wielomian 4 stopnia ma 4 pierwiastki zespolone.
Udowodnilem ze sa one urojone. Tzn. ze sa dwie pary
sprzezonych pierwiastkow.
a+bi, a−bi
c+di, c−di
Gdzie b≠0, d≠0.
To daje dużo informacji.
10 lip 22:43
Adamm:
Żeby rozłożyć wielomian na czynniki, nadal musisz to zrobić tak jak to zrobił Mariusz
Więc wiele nam wcale nie daje
10 lip 22:47
T: np. 4 niewiadome i. 4 rownania.
(z−z1)(z−z1s)(z−z2)(z−z2s) =
po podstawieniu i przyrownaniu do Wielomianu.
10 lip 22:49
Adamm:
To zaprezentuj swój sposób. Bo jak na moje oko to lejesz wodę.
10 lip 22:56
Mariusz:
T:
Możesz w ten sposób
Napisz układ równań na pierwiastki np
x1 + x2 − x3 − x4 = u1
x1 − x2 + x3 − x4 = u2
x1 − x2 − x3 + x4 = u3
x1 + x2 + x3 + x4 = −a3
i wtedy współczynniki wielomianu
(z−u1)(z−u2)(z−u3)(z+u1)(z+u2)(z+u3)
będą funkcjami symetrycznymi pierwiastków równania czwartego stopnia
To co proponujesz może nie zadziałać
11 lip 07:55
T: Adamm:
Głośno myślę. Znam standardową metodę na wielomiany 4 stopnia.
Ale próbowałem wyszukać jakiś prostsze rozwiązanie, podyskutowac grupowo.
Nie doszedłem do rozwiązania.
4a + 4c = 1
A + 16ac + B = 9
aB + cA = 9/4
AB = 10
Gdzie:
A = a2 + b2
B = a2 + b2
Nie widzę jak to rozwikłać.
Mariusz:
Możliwe, że idę w ślepa uliczke.
Tej Metody nie rozumiem z wielomianem 6 stopnia.
11 lip 09:17
T: B = c2 + d2
11 lip 09:18
Mariusz:
Większość metod dla równań trzeciego i czwartego stopnia
opiera się na tym że musisz najpierw rozwiązać równanie szóstego stopnia
z tym że gdy rozwiązujesz równanie trzeciego stopnia równanie szóstego stopnia
jest sprowadzalne do równania kwadratowego a gdy rozwiązujesz równanie czwartego
stopnia równanie szóstego stopnia jest sprowadzalne do równania trzeciego stopnia
Jeśli chodzi o sposób z układem równań jaki podałem to
czynniki w tym wielomianie możesz łatwo połączyć w pary
i obniżyć stopnień równania ale aby dostać współczynniki tego wielomianu
musiałbyś trochę poczytać o funkcjach symetrycznych
11 lip 14:10
T: Ciekawe. Nie zgłębiałem nigdy tego tematu.
Dziękuję za wyjaśnienie.
11 lip 16:38
12 lip 15:28
13 lip 20:53
Mila:
Mariuszu, Znam ten materiał, ale w tym zadaniu ( nie jestem pewna tej treści) równanie
3−stopnia
ma "brzydkie" pierwiastki. Właściwie to nie trzeba szukać rozwiązań równania 4 stopnia,
ale przedstawić w postaci iloczynu i Vax przedstawił czytelnie metodę na konkretnym przypadku.
Podałam linka dla Moniki.
Autorka wpisała i nie ma z nią kontaktu.
Bardzo się napracowałeś szukając rozwiązań, ( nie sprawdzałam Twoich obliczeń, ale ja też mam
skomplikowane, może pomyliłam się?).
Próbowałam wg sugestii T, ale też nie wychodzi.
13 lip 21:44