nierówność
uzi: Wykaż że dla każde liczby naturalnej n≥2 zachodzi
1/22+1/32+...+1/n2<3/4
7 lip 16:45
Adamm:
1/22+1/32+...+1/n2<∑n=1∞1/n2−1=π2/6−1<3/4
7 lip 16:54
uzi: sorry miało byc za pomoca indukcji
a propo skad tam nagle pi
7 lip 16:59
Adamm:
Np. z analizy Fourierowskiej
7 lip 17:06
uzi: to pierwszy rok analizy to zadanie wiec nie mam takich rzeczy
7 lip 17:07
Adamm:
| | 1 | | 1 | |
1/22+1/32+...+1/n2<∑n=2∞ |
| <∑n=215 |
| + 16*1/162+32*1/322+...= |
| | n2 | | n2 | |
7 lip 18:22
Adamm: ale indukcji nawet ręką nie dotknę
7 lip 18:24
PW:
| | 3 | |
353330 godz. 21:31 jest ładne oszacowanie sumy przez |
| . |
| | 4 | |
7 lip 20:36