Udowodnij, że dla dowolnego naturalnego n
Kraterek: Udowodnij, że dla dowolnego naturalnego n≥2
7 maj 20:45
Krzysiek: indukcja magnetyczna
7 maj 20:50
mat: matematyczna*
7 maj 20:52
mat: chociaz nie wiem, czy w tym przypadku indukcja pomoże
7 maj 20:53
po prostu Michał:
| 1 | | 1 | | 1 | | π2 | |
| + |
| + ... + |
| = |
| − 1 |
| 22 | | 32 | | n2 | | 6 | |
zatem przekszaltacajac nierownosc rownowaznie
π
2 < 12 co jest oczywiste.
7 maj 20:54
Maciek: niech ktoś mądrzejszy ode mnie powie, czy dobrze myślę:
zakładamy że mamy ciąg an: 1/a1+1/a2+...+1/an
i ten ciąg na górze to: 1/a12+1/a22+...+1/an2
jakby to okazało się prawidłowe, to dalej już prosto
7 maj 20:55
mat: | | π2 | |
hahhaha, ta suma do nieskonczonosci to |
| , ale to tez nie takie oczywsite..  |
| | 6 | |
7 maj 20:56
po prostu Michał: to nic innego jak problem bazylejski...
7 maj 20:56
mat: Maciek − masz racje, ale nie wiem co ci to da
7 maj 20:56
mat: wiem, ale pytający raczej nie wie co to szreg i tym bardziej skąd sie bierze taka suma tego
szeregu. Raczej liczy na elementarne pokazanie tej nierónosci
7 maj 20:57
Master: mat indukcja zawsze działa
7 maj 21:00
mat: Być może sie to jakoś uda indukcją, mówie tylko, że takie proste podejście indukcyjne nie
zadziała (bezpośrednio)
7 maj 21:02
jc:
1/22 + 1/32+ 1/42 + ... + 1/n2
< 1/2 + 1/2/3 + 1/3/4 + ... + 1/(n−1)/n
= (1 − 1/2) + (1/2 − 1/3) + (1/3 − 1/4) + ... +(1/(n−1) − 1/n) = 1 − 1/n < 1
Możesz indukcyjnie, ale zajmij się mocniejszą nierównością
1/22 + 1/32+ 1/42 + ... + 1/n2 < 1 − 1/n
7 maj 21:02
Master: I ciąg mogę rozbić łatwo np 122=12−14
7 maj 21:03
mat: sprytne jc!
7 maj 21:04
Kraterek: dzięki
7 maj 21:24
Krzysiek: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| < |
| + |
| +...+ |
| <1 |
| 22 | | 32 | | n2 | | 22−1 | | 32−1 | | n2−1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| = |
| + |
| +...+ |
| = |
| 22−1 | | 32−1 | | n2−1 | | (2−1)(2+1) | | (3−1)(3+1) | | (n−1)(n+1) | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| | | 2−1 | | 2+1 | | 3−1 | | 3+1 | | n−1 | | n+1 | |
| |
= |
| = |
| | 2 | |
7 maj 21:31
mat: | | 3 | |
bardzo fajne i jeszcze lepsze oszacowanie, bo przez |
| |
| | 4 | |
7 maj 21:56
Adamm: a najlepsze oszacowanie to
<π2/6−1≈0,6449
7 maj 21:58
mat: ja wiem ze to jest najładniejsze, ale bardzo nieoczywiste
7 maj 22:00
Adamm: szkoda że dla potęg trzecich nie ma takiego ładnego oszacowania
czy ogólnie dla nieparzystych
7 maj 22:07
jc:
1/23 + 1/33 + ... + 1/n3
< 1/(23−2) + 1/(33−3) + ...+ 1/(n3−n)
= 1/2 [ (1/1/2 − 1/2/3) + (1/2/3 − /1/3/4) + ... + ( ... ) ] =
= 1/2 [ 1 − 1/n/(n+1)] < 1/2
7 maj 22:16
mat: Tak, tylko dla parzystych jest tak ,,łatwo"
np
| | 1 | | 1 | | π4 | |
1+ |
| + |
| +... = |
| |
| | 24 | | 34 | | 90 | |
7 maj 22:17
mat: Dziękujemy jc, tak wiaodmo, ze oszacowanie sie jakies da zrobic, tylko Adammowi chodziło o
ładną sume szeregu, bo to najlepsze oszacowani jakie można dać
7 maj 22:18
jc: Appery zapisał wynik w postaci ułamka łańcuchowego.
7 maj 22:23