kule ze zwrotem
Bartek: Mamy dwie urny: pierwsza z kulami: 6 białych i 2 czarne; w drugiej: 3 białe i 5 czarnych.
Rzucamy raz symetryczną kostką do gry. Jeżeli wypadła szóstka to losujemy pięciokrotnie
ze ZWROTEM z urny pierwszej. W przeciwnym wypadku losujemy pięciokrotnie ze zwrotem
z urny drugiej.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie dwóch kul białych?
b) Jeżeli wylosowaliśmy dwie kule białe, to jakie jest p−sto, że pochodzą one z urny pierwszej?
Jest to pierwsze zadanie które robię, w którym losujemy ze zwrotem.
Jeżeli chodzi o rzut kostką, to wylosowanie szóstki wynosi 1/6
Podzielę sobie to na zdarzenia:
A − losujemy z pierwszej urny
B − losujemy z drugiej urny.
|Ω
A| = 8
5 ponieważ mamy 8 kul, losujemy 5−razy ze zwrotem
|Ω
B| = 8
5
a) Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie dwóch kul białych?
Jeżeli spojrzymy na zdarzenie A − losujemy z pierwszej urny, to 6
2 (białe)
oraz dodatkowo czarne 2
3
| | 1 | | 62 * 23 | |
P(A) = |
| * |
| ? |
| | 6 | | 85 | |
| | 5 | | 32 * 53 | |
P(B) = |
| * |
| ? |
| | 6 | | 85 | |
| | 1 | | 62 * 23 | | 5 | | 32 * 53 | |
Więc P = ( |
| * |
| ) + ( |
| * |
| )  |
| | 6 | | 85 | | 6 | | 85 | |
Nie mam pojęcia czy cokolwiek dobrze zrobiłem, poproszę o jakieś wskazówki.
24 cze 18:34
jc:
24 cze 18:39
Bartek: to w końcu jak? bo już nic nie wiem..
24 cze 18:50
jc: Pomnożyłbym wynik przez 10.
24 cze 18:54
Bartek: dlaczego?
24 cze 19:11
jc: Rozważ prostszy przypadek, 1 biała, 1 czarna. dwa razy losujesz ze zwracaniem.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania jednej białej kuli?
1/2 czy 1/4?
24 cze 19:22
Bartek: wydaje mi się, że 1/4, jednak na nic mnie to nie naprowadziło
24 cze 19:30
jc: Wypisz Ω oraz zdarzenia sprzyjające (nie ma tego wiele).
24 cze 19:42
Bartek: Ω = (b, b), (c,c), (c,b), (b,c)
Sprzyjające: (b,c), (c,b)
Okej, wychodzi 1/2
Nadal niestety nie wiem, co w związku z tym
24 cze 19:53
jc: A jak byś miał 2 białe i jedną czarną?
Czy wynikiem byłaby liczba 1/9 czy 2/9?
24 cze 19:57
jc: Oj, przepraszam, 2/9 czy 4/9?
24 cze 19:57
Mila:
Losowanie kul z urny ze zwracaniem:
Jc ma rację.
=======================
Doświadczenie losowe
Losowanie pięciokrotne po jednej kuli ze zwracaniem.
W doświadczeniu ważna jest kolejność
| | 5! | |
2 kule białe i trzy czarne możemy ustawić na |
| =10 sposobów |
| | 2!*3! | |
| | 1 | | 62*23 | | 5 | | 32*53 | |
P(BB)= |
| *10* |
| + |
| *10* |
| |
| | 6 | | 85 | | 6 | | 85 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
https://matematykaszkolna.pl/forum/208463.html
W tym linku masz drzewko dla losowania 3 kul z urny, oblicz z drzewka prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch kul białych i wg Twojej metody z 18:34
II sposób
Doświadczenie losowe:
Losowanie pięciokrotne po jednej kuli ze zwracaniem.
Mamy tutaj serię doświadczeń wg schematu Bernoulliego.
I urna
n=5 − liczba prób
k=2 − liczba sukcesów
| | 6 | | 3 | |
p= |
| = |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 8 | | 4 | |
| | 1 | |
q= |
| − prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 32 | |
P5(k=2)=10*( |
| )2* |
| )3=10* |
| |
| | 4 | | 4 | | 45 | |
II urna
| | | | 3 | | 5 | | 32*53 | |
P5(k=2) | *( |
| )2*( |
| )3=10* |
| |
| | | 8 | | 8 | | 85 | |
Popraw swoje obliczenia.
Jesli będą pytania, to pisz.
24 cze 21:21
Bartek: jc: "A jak byś miał 2 białe i jedną czarną?"
Dwa razy losuje ze zwracaniem, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania jednej białej kuli?
Ω = (c, b
1), (b
1 ,c), (c, b
2), (b
2, c), (b
1, b
2), (b
2, b
1), (c, c), (b
1, b
1), (b
2,
b
2) = 9
Czyli, z trzech kul losuje 2−razy ze zwrotem, więc 3
2 = 9
Zdarzenia sprzyjające: (c, b
1), (b
1, c), (c, b
2), (b
2, c) = 4
Więc P = 4/9
Losuje dwukrotnie i mam wylosować jedną białą i jedną czarną:
Z dwóch białych losuje jedną 2
1
Z jednej czarnej losuje jedną 1
1
i tak, gdybym liczył tak jak na początku był miał 2*1 = 2, więc moje p−stwo wyszło by 2/9
co jest nieprawdą. Teraz udało mi sie zobaczyć mój wcześniejszy bład..
Następnie, na ile sposobów można ułożyć jedną kule białą i jedną kule czarną? Na dwa.
Czy teraz mój sposób myślenia jest poprawny?
Odnośnie wcześniejszego zadania mam jeszcze pytanie,
Mila napisała:
| | 5! | |
"2 kule białe i trzy czarne możemy ustawić na |
| = 10" |
| | 2!*3! | |
Nigdy nie zastanawiałem się nad wyliczaniem takiego rozmieszczenia, więc proszę o sprawdzenie,
czy dobrze rozumiem:
Gdyby to było 5 różnych kul, to je moglibyśmy rozmieścić na 5! sposobów, ale że mamy
dwie białe, to je na 2! sposobów, i trzy czarne, to je na 3! sposób.
| | 5! | |
Z tego robimy taki ułamek: |
| = 10, tak? |
| | 2!*3! | |
Na ile sposobów możemy rozmieścić jedną kule białą i jedną czarną?
Co prawda nie trzeba liczyć bo to "się wie", ale gdybym chciał zapisać to analogicznie:
Mamy dwie kule które możemy rozmieścić na 2! sposobów i:
jedną białą na 1! sposobów, i jedną czarną na 1! sposobów, więc:
| 2! | | 2! | |
| = |
| = 2, tak? |
| 1! * 1! | | 1! | |
Analogicznie, mamy dwie niebieskie, dwie czerwone i dwie zielone,
na ile sposobów można je rozmieścić?
Kul jest 6, więc na 6! sposobów.
Dwie niebieskie = 2! sposobów, dwie czerwone na 2! sposobów i dwie zielone na 2! sposobów.
| | 6! | |
Co daje nam: |
| = 90 |
| | 2! * 2! * 2! | |
Czy znów palnąłem jakąś głupotę?
Dziękuje za uczestnictwo w wątku.
25 cze 16:39
Mila:
1) BBCCC
Wybierasz dwa miejsca dla BB
2)Albo
permutacje z powtórzeniami:
5 różnych elementów możesz ustawić na 5! sposobów, trzeba to podzielić przez 2! i 3!
ponieważ przestawienia między białymi nie dają nowej sytuacji i tak samo przestawienia
między czarnymi.
3) BC masz dwa różne elementy:
2!=2
BCZ− 3!
25 cze 17:54
Mila:
| | 6! | |
NNCCZZ − |
| − jeżeli kule nie są ponumerowane |
| | 2!*2!*2! | |
25 cze 17:59
Bartek: Już jasne, dziękuje

a co do podpunktu b) Jeżeli wylosowaliśmy dwie kule białe,
to jakie jest p−sto, że pochodzą one z urny pierwszej?
To nie będzie po prostu p−stwo mojego zdarzenia A?
Czyli wyrzuciliśmy na kostce sześć oczek, więc losujemy pięciokrotnie,
i mamy wylosować dwie kule białe z urny pierwszej?
25 cze 19:12
Mila:
Trzeba zastosować wzór Bayesa.
b) Jeżeli wylosowaliśmy dwie kule białe, to jakie jest p−sto, że pochodzą one z urny pierwszej?
Dasz radę, czy trzeba pomóc.
25 cze 19:40
Bartek: Więc w takim razie chwilowo się zatrzymam na tym co zrobiliśmy,
ponieważ przygotowuje się do terminu poprawkowego do którego nie zostało mi wiele czasu.
W tym terminie raczej nie pojawi się tw. Bayesa. Skupie się na tym co mi zostało do nauki,
czyli prawdopodobieństwo geometryczne i zmienna losowa.
Na chwile obecną dziękuje, a gdy starczy czasu to wrócę do tego zadania.
Pozdrawiam
25 cze 20:00
Mila:
Dobrze
25 cze 20:07