matematykaszkolna.pl
kule ze zwrotem Bartek: Mamy dwie urny: pierwsza z kulami: 6 białych i 2 czarne; w drugiej: 3 białe i 5 czarnych. Rzucamy raz symetryczną kostką do gry. Jeżeli wypadła szóstka to losujemy pięciokrotnie ze ZWROTEM z urny pierwszej. W przeciwnym wypadku losujemy pięciokrotnie ze zwrotem z urny drugiej. a) Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie dwóch kul białych? b) Jeżeli wylosowaliśmy dwie kule białe, to jakie jest p−sto, że pochodzą one z urny pierwszej? Jest to pierwsze zadanie które robię, w którym losujemy ze zwrotem. Jeżeli chodzi o rzut kostką, to wylosowanie szóstki wynosi 1/6 Podzielę sobie to na zdarzenia: A − losujemy z pierwszej urny B − losujemy z drugiej urny. |ΩA| = 85 ponieważ mamy 8 kul, losujemy 5−razy ze zwrotem |ΩB| = 85 a) Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie dwóch kul białych? Jeżeli spojrzymy na zdarzenie A − losujemy z pierwszej urny, to 62 (białe) oraz dodatkowo czarne 23
 1 62 * 23 
P(A) =

*

?
 6 85 
 5 32 * 53 
P(B) =

*

?
 6  85 
 1 62 * 23 5 32 * 53 
Więc P = (

*

) + (

*

)
 6 85 6  85 
Nie mam pojęcia czy cokolwiek dobrze zrobiłem, poproszę o jakieś wskazówki.
24 cze 18:34
jc: emotka
24 cze 18:39
Bartek: to w końcu jak? bo już nic nie wiem..
24 cze 18:50
jc: Pomnożyłbym wynik przez 10.
24 cze 18:54
Bartek: dlaczego?
24 cze 19:11
jc: Rozważ prostszy przypadek, 1 biała, 1 czarna. dwa razy losujesz ze zwracaniem. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania jednej białej kuli? 1/2 czy 1/4?
24 cze 19:22
Bartek: wydaje mi się, że 1/4, jednak na nic mnie to nie naprowadziłoemotka
24 cze 19:30
jc: Wypisz Ω oraz zdarzenia sprzyjające (nie ma tego wiele).
24 cze 19:42
Bartek: Ω = (b, b), (c,c), (c,b), (b,c) Sprzyjające: (b,c), (c,b) Okej, wychodzi 1/2 Nadal niestety nie wiem, co w związku z tym
24 cze 19:53
jc: A jak byś miał 2 białe i jedną czarną? Czy wynikiem byłaby liczba 1/9 czy 2/9?
24 cze 19:57
jc: Oj, przepraszam, 2/9 czy 4/9?
24 cze 19:57
Mila: Losowanie kul z urny ze zwracaniem: Jc ma rację. ======================= Doświadczenie losowe Losowanie pięciokrotne po jednej kuli ze zwracaniem. W doświadczeniu ważna jest kolejność
 5! 
2 kule białe i trzy czarne możemy ustawić na

=10 sposobów
 2!*3! 
 1 62*23 5 32*53 
P(BB)=

*10*

+

*10*

6 85 6 85 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− https://matematykaszkolna.pl/forum/208463.html W tym linku masz drzewko dla losowania 3 kul z urny, oblicz z drzewka prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych i wg Twojej metody z 18:34 II sposób Doświadczenie losowe: Losowanie pięciokrotne po jednej kuli ze zwracaniem. Mamy tutaj serię doświadczeń wg schematu Bernoulliego. I urna n=5 − liczba prób k=2 − liczba sukcesów
 6 3 
p=

=

− prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie
 8 4 
 1 
q=

− prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie
 4 

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

P5(k=2)=
*p2*q3

3 1 32 
P5(k=2)=10*(

)2*

)3=10*

4 4 45 
II urna
 3 5 
p=

, q=

8 8 

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias
 3 5 32*53 
P5(k=2)
*(

)2*(

)3=10*

8 8 85 
Popraw swoje obliczenia. Jesli będą pytania, to pisz.
24 cze 21:21
Bartek: jc: "A jak byś miał 2 białe i jedną czarną?" Dwa razy losuje ze zwracaniem, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania jednej białej kuli? Ω = (c, b1), (b1 ,c), (c, b2), (b2, c), (b1, b2), (b2, b1), (c, c), (b1, b1), (b2, b2) = 9 Czyli, z trzech kul losuje 2−razy ze zwrotem, więc 32 = 9 Zdarzenia sprzyjające: (c, b1), (b1, c), (c, b2), (b2, c) = 4 Więc P = 4/9 Losuje dwukrotnie i mam wylosować jedną białą i jedną czarną: Z dwóch białych losuje jedną 21 Z jednej czarnej losuje jedną 11 i tak, gdybym liczył tak jak na początku był miał 2*1 = 2, więc moje p−stwo wyszło by 2/9 co jest nieprawdą. Teraz udało mi sie zobaczyć mój wcześniejszy bład.. Następnie, na ile sposobów można ułożyć jedną kule białą i jedną kule czarną? Na dwa.
 2 4 
2 *

=

9 9 
Czy teraz mój sposób myślenia jest poprawny? Odnośnie wcześniejszego zadania mam jeszcze pytanie, Mila napisała:
 5! 
"2 kule białe i trzy czarne możemy ustawić na

= 10"
 2!*3! 
Nigdy nie zastanawiałem się nad wyliczaniem takiego rozmieszczenia, więc proszę o sprawdzenie, czy dobrze rozumiem: Gdyby to było 5 różnych kul, to je moglibyśmy rozmieścić na 5! sposobów, ale że mamy dwie białe, to je na 2! sposobów, i trzy czarne, to je na 3! sposób.
 5! 
Z tego robimy taki ułamek:

= 10, tak?
 2!*3! 
Na ile sposobów możemy rozmieścić jedną kule białą i jedną czarną? Co prawda nie trzeba liczyć bo to "się wie", ale gdybym chciał zapisać to analogicznie: Mamy dwie kule które możemy rozmieścić na 2! sposobów i: jedną białą na 1! sposobów, i jedną czarną na 1! sposobów, więc:
2! 2! 

=

= 2, tak?
1! * 1! 1! 
Analogicznie, mamy dwie niebieskie, dwie czerwone i dwie zielone, na ile sposobów można je rozmieścić? Kul jest 6, więc na 6! sposobów. Dwie niebieskie = 2! sposobów, dwie czerwone na 2! sposobów i dwie zielone na 2! sposobów.
 6! 
Co daje nam:

= 90
 2! * 2! * 2! 
Czy znów palnąłem jakąś głupotę? Dziękuje za uczestnictwo w wątku.
25 cze 16:39
Mila: 1) BBCCC Wybierasz dwa miejsca dla BB
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

=10

2)Albo permutacje z powtórzeniami: 5 różnych elementów możesz ustawić na 5! sposobów, trzeba to podzielić przez 2! i 3! ponieważ przestawienia między białymi nie dają nowej sytuacji i tak samo przestawienia między czarnymi. 3) BC masz dwa różne elementy: 2!=2 BCZ− 3!
 4! 
BCZZ−

2! 
25 cze 17:54
Mila:
 6! 
NNCCZZ −

− jeżeli kule nie są ponumerowane
 2!*2!*2! 
25 cze 17:59
Bartek: Już jasne, dziękuje emotka a co do podpunktu b) Jeżeli wylosowaliśmy dwie kule białe, to jakie jest p−sto, że pochodzą one z urny pierwszej? To nie będzie po prostu p−stwo mojego zdarzenia A? Czyli wyrzuciliśmy na kostce sześć oczek, więc losujemy pięciokrotnie, i mamy wylosować dwie kule białe z urny pierwszej?
1 62 * 23 

* 10 *

?
6 85 
25 cze 19:12
Mila: Trzeba zastosować wzór Bayesa. b) Jeżeli wylosowaliśmy dwie kule białe, to jakie jest p−sto, że pochodzą one z urny pierwszej? Dasz radę, czy trzeba pomóc.
25 cze 19:40
Bartek: Więc w takim razie chwilowo się zatrzymam na tym co zrobiliśmy, ponieważ przygotowuje się do terminu poprawkowego do którego nie zostało mi wiele czasu. W tym terminie raczej nie pojawi się tw. Bayesa. Skupie się na tym co mi zostało do nauki, czyli prawdopodobieństwo geometryczne i zmienna losowa. Na chwile obecną dziękuje, a gdy starczy czasu to wrócę do tego zadania. Pozdrawiam
25 cze 20:00
Mila: Dobrzeemotka
25 cze 20:07