W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Losujemy kolejno trzy kule. Czy bardziej
Groszeq: W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Losujemy kolejno trzy kule. Czy bardziej prawdopodobne
jest wylosowanie trzech kul białych w przypadku losowania bez zwracania, czy ze zwracaniem ?
Zilustruj wszystkie możliwe wyniki obu doświadczeń za pomocą drzew.
22 lip 12:55
Mila:

5+3=8 − liczba kul w urnie.
Losujemy kolejno 3 kule
ze zwracaniem.
| | 5 | | 5 | | 5 | | 125 | |
P(BBB)= |
| * |
| * |
| *= |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 512 | |
22 lip 15:32
Mila:
Losowanie bez zwracania :
| | 5 | | 4 | | 3 | | 5 | |
P(BBB)= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 7 | | 6 | | 28 | |
Teraz porównaj.
22 lip 15:37