prawdopodobieństwo
Bartek: Kule − zadania z prawdopodobieństwa.
Pytałem już o te zadania, ale zrobiłem podstawowy błąd − nie uznałem że kule są ponumerowane!
376831
Przypominając treść:
1. W urnie jest 8 ponumerowanych kul białych i 4 ponumerowane kule czarne.
Losujemy 3 kule bez zwrotu. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze:
a) wsród wylosowanych kul będzie 1 kula czarna
b) wylosowane kule beda miały same parzyste numery.
a) wsród wylosowanych kul będzie 1 kula czarna,
| | 4! | |
Z czterech czarnych losuje jedną czarną: |
| = 4 |
| | (4−1)! | |
| | 8! | |
dobieram dwie z ośmiu białych: |
| = 7*6 = 42 |
| | (8−2)! | |
| | 4*42 | | 168 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 1320 | | 1320 | |
b) wylosowane kule beda miały same parzyste numery.
Kul z numerami parzystymi jest 6:
| | 6! | | 120 | |
B = |
| ! = 4*5*6 = 120 . P(B) = |
| |
| | (6−3) | | 1320 | |
2. W urnie jest 5 ponumerowanych kul zielonych, 10 ponumerowanych
kul niebieskich i 2 czerwone. Losowaliśmy 3 kule bez zwracania.
Jakie jest prawdopodobieństwo, ze:
a) wylosowalismy kule w 3 kolorach
b) wylosowaliśmy kule w jednym kolorze.
| | 17! | |
|Ω| = |
| = 15*16*17 = 4080 |
| | (17−3)! | |
a) wylosowalismy kule w 3 kolorach,
Losuje jedną zieloną, jedną niebieską i jedną czerwoną:
| | 5! | | 5! | |
Zielona −> |
| = |
| = 5 |
| | (5−1)! | | 4! | |
b) wylosowaliśmy kule w jednym kolorze.
Losujemy: 3 zielone, lub 3 niebieskie lub 3 czerwone (UWAGA czerwonych jest dwie)
| | 5! | | 10! | |
B = |
| + |
| + 0 = (3*4*5) + (8*9*10) = 780 |
| | (5−3)! | | (10−3)! | |
Proszę o sprawdzenie.
Dodatkowo, jak w obydwóch zadaniach opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω?
23 cze 23:38
Blee:
A od kiedy 8!+6! = 7*6
24 cze 00:41
Blee:
Mialo byc 8!/6!
24 cze 00:41
Blee:
No i podstawowy blad:
Tak zbudowane omegi uwzgledniaja KOLEJNOSC losowania natomiast zdarzenia juz tejze kolejnosci
nie uwzgledniaja, wiec dla Ciebie w (a) uklady: Biala, biala i czarna to to samo co czarna,
biala, biala
Natomiast w omedze to sa dwa rozne przypadki
24 cze 00:44
Blee:
Dotyczy obu zadan, podpunkty (a)
24 cze 00:45
Bartek: Tak, błąd 8!/6! = 7*8 = 56
Blee, czyli musiałbym to wymnożyć przez 3! jeszcze?
24 cze 12:14
Pytający:
Poprawiony link:
376831.
(potrójny nawias kwadratowy; podwójny jest do linkowania materiałów ze strony, nie zadań z
forum)
Zanim do zadań, musisz pojąć, że w obu sposobach przez Ciebie użytych elementy są rozróżnialne.
Różnica polega na uwzględnianiu bądź nie kolejności tychże elementów.
• Jeśli rozpatrujesz zbiory, kolejność nie ma znaczenia. Zbiory {a,b} i {b,a} to jeden i ten
sam zbiór. Oczywiście elementy są rozróżnialne (a≠b).
• Jeśli rozpatrujesz ciągi, kolejność ma znaczenie. Ciągi (a,b), (b,a) to dwa różne ciągi.
Oczywiście elementy są rozróżnialne (a≠b).
1.
"W urnie jest 8 ponumerowanych kul białych i 4 ponumerowane kule czarne. "
Znaczy mamy 12−elementowy zbiór kul (to, że niektóre kule są tego samego koloru nie zmienia
faktu, że wszystkie kule są rozróżnialne)
K={b
1,b
2,b
3,b
4,b
5,b
6,b
7,b
8,c
1,c
2,c
3,c
4}
"Losujemy 3 kule bez zwrotu."
Nic nie sugeruje, aby kolejność miała znaczenie, ale można liczyć i uwzględniając kolejność.
• Kolejność bez znaczenia:
Ω jest zbiorem 3−elementowych podzbiorów 12−elementowego zbioru kul K.
| | | |
Wtedy |Ω|= | . // przykładowo: {b1,b2,c1}∊Ω |
| | |
• Kolejność ma znaczenie:
Ω jest zbiorem 3−wyrazowych ciągów o różnych wyrazach (bez powtórzeń) należących do
12−elementowego zbioru kul.
| | 12! | | | |
Wtedy |Ω|=12*11*10= |
| = | *3! // każdemu 3−elementowemu podzbiorowi zbioru K |
| | 9! | | |
odpowiada tu 3!=6 różnych ciągów, przykładowo zamiast {b
1,b
2,c
1} tu masz 6 ciągów:
(b
1,b
2,c
1)∊Ω
(b
1,c
1,b
2)∊Ω
(b
2,b
1,c
1)∊Ω
(b
2,c
1,b
1)∊Ω
(c
1,b
1,b
2)∊Ω
(c
1,b
2,b
1)∊Ω
a) wśród wylosowanych kul będzie 1 kula czarna
// to samo bez względu na (nie)uwzględnianie kolejności
b) wylosowane kule beda miały same parzyste numery
Tak naprawdę nie do policzenia, bo w treści nie ma mowy, w jaki sposób te kule są ponumerowane.
Wyżej ponumerowałem po kolei, ale to tylko moje widzimisię.
Zatem przy założeniu, że 6 z 12 kul ma parzysty numer:
2.
| | | |
• |Ω|= | // kolejność bez znaczenia |
| | |
| | 17! | | | |
• |Ω|=17*16*15= |
| = | *3! // kolejność ma znaczenie |
| | 14! | | |
a) wylosowalismy kule w 3 kolorach
b) wylosowaliśmy kule w jednym kolorze
3. // z linku
| | | |
• |Ω|= | // kolejność bez znaczenia |
| | |
| | 10! | | | |
• |Ω|=10*9*8*7= |
| = | *4! // kolejność ma znaczenie |
| | 16! | | |
a) wylosowaliśmy co najmniej jedną kule z numerem parzystym
b) numer DRUGIEJ wylosowanej kuli jest o dwa większy od numery pierwszej kuli
// tu już kolejność trzeba uwzględnić (a nie tylko można), więc pierwsza "wersja" omegi odpada
8 // tyle jest różnych możliwości dla pierwszych 2 liczb: (1,3),(2,4),...,(8,10)
| |
// wybór 2 liczb z pozostałych liczb |
| |
2! // rozmieszczenie tych wybranych liczb na 2 ostatnich pozycjach
I pisz po jednym zadaniu w wątku − robi się mniejszy śmietnik i mniej takich krótkich postów.
24 cze 13:06
24 cze 13:13
Bartek: Pytający bardzo bardzo bardzo dziękuje za tą odpowiedź!
Jeszcze raz przerobie te zadania i dokładnie nad nimi się zastanowię

Jeszcze mam pytanie, gdybym chciał opisać Ω to:
w zadaniu nr 1 (zakładamy, że kule numerowane są od 1 do 12)
Ω={(b
1, b
2, b
3, b
4, b
5, b
6, b
7,b
8,c
1,c
2,c
3,c
4)}
czy:
Ω={(b
i, c
j) : i∊(1,..8}, j∊(1,..,4)}
czy w ogóle inaczej?
a w zadaniu nr 3:
K=(k
1, k
2, k
3, k
4, k
5, k
6, k
7, k
8, k
9, k
10)
Ω ∊ K
bądź po prostu Ω={(k
1, k
2, k
3, k
4, k
5, k
6, k
7, k
8, k
9, k
10)}
czy też całkiem inaczej?
Zawsze miałem problem z opisywaniem tej omegi, może jakieś wskazówki?
Pozdrawiam
24 cze 14:05
Pytający:
Problem masz bardziej z pojęciami takimi jak zbiór, podzbiór, ciąg i oznaczeniami z nimi
powiązanymi niż z samym określeniem Ω (trudno zabierać się za określanie zbioru Ω, jeśli
zbiory same w sobie są problematyczne).
Wyżej jakieś bzdury powypisywałeś.

Niżej przytoczę to, co już napisałem w pierwszym zadaniu, ale z zapisem symbolicznym:
K={b
1,b
2,b
3,b
4,b
5,b
6,b
7,b
8,c
1,c
2,c
3,c
4}
• Kolejność bez znaczenia:
Ω jest zbiorem 3−elementowych podzbiorów 12−elementowego
zbioru kul
K.
Ω={X⊆K: |X|=3}
Ω jest zbiorem X−ów zawierających się w K takich, że
X jest 3−elementowy.
• Kolejność ma znaczenie:
Ω jest zbiorem 3−wyrazowych ciągów o różnych wyrazach (bez powtórzeń) należących do
12−elementowego zbioru kul.
Ω={(a
1,a
2,a
3)∊K
3: ∀
i,j∊{1,2,3} i≠j ⇒ a
i≠a
j}
Ω jest zbiorem trójek uporządkowanych o wyrazach należących do K takich, że wszystkie wyrazy są
parami różne.
24 cze 17:21
Bartek: Dziękuje. No cóż, muszę przy tym przysiąść, przypomnieć sobie te pojęcia i może już nie będę
się mylił.
Wielkie podziękowania ślę raz jeszcze
24 cze 17:27