prawdopodobieństwo, kule
Bartek: Kilka zadań z prawdopodobieństwa.
1. W urnie jest 8 ponumerowanych kul białych i 4 ponumerowane
kule czarne. Losujemy 3 kule bez zwrotu. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze:
a) wsród wylosowanych kul bedzie 1 kula czarna,
b) wylosowane kule beda miały same parzyste numery.
Ze bez zwrotu to:
| | | |
a) | * {8}{2} = 4 * 28 = 112 |
| | |
Dlatego że, losuje jedną czarną kule z czterech czarnych, następnie dobieram dwie kule z 8
białych.
| | | |
b) kul z numerami parzystymi jest 6, więc to będzie | ? |
| | |
Z 2.
W urnie jest 5 ponumerowanych kul zielonych, 10 ponumerowanych
kul niebieskich i 2 czerwone. Losowaliśmy 3 kule bez zwracania.
Jakie jest prawdopodobieństwo, ze:
a) wylosowalismy kule w 3 kolorach,
b) wylosowaliśmy kule w jednym kolorze.
bo losuje jedną zieloną z pięciu, 1 niebieską z 10 i 1 z dwóch czerwonych.
P(A) = (5*10*2)/220 = 100/220
b) Tutaj wydaje mi się że, wylosowaliśmy 3 zielone, lub 3 niebieskie, lub 3 czerwone.
Jako że czerwonych kul nie ma 3 tylko są dwie, więc jest to zdarzenie niemożliwe,
w takim razie p−stwo wyniesie P(B) = 0 ?
A gdyby kul czerwonych było trzy, to sumuje te zdarzenia?
Z3. W urnie znajduje się 10 kul ponumerowanych numerami 1−10, losujemy kolejno i bez zwrotu 4
kule.
a) wylosowaliśmy co najmniej jedną kule z numerem parzystym.
b) numer DRUGIEJ wylosowanej kuli jest o dwa większy od numery pierwszej kuli.
Obliczyć P(A), P(B) oraz P(B|A')
a) Tutaj bym wyliczył zdarzenie przeciwne, czyli nie wylosowaliśmy kuli z numerem nieparzystym.
| | | | 5 | | 210 | | 5 | |
Nieparzystych jest 5, więc A' = | = 5 P(A) = 1− |
| = |
| − |
| = |
| | | 210 | | 210 | | 210 | |
b) Czyli mamy możliwości:
(8,10), (7,9), (6,8), (5, 7), (4,6), (3,5), (2,4), (1,3)
Na koniec P(B|A') zrobił bym to tak, że część wspólna to conajmniej jedna kula z numerem
parzystym i
numer drugiej kuli jest większy o dwa od pierwszej. Według mnie te możliwości to:
(8,10), (6,8), (4,6), (2,4)
Bardzo proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie
23 cze 17:00
Jerzy:
Zad 2b.Czy wylosowanie 3 kul zielonych lub niebieskich jest niemożliwym.
23 cze 17:34
Bartek: | | | | | |
Jest możliwe, więc | + | + 0? |
| | | |
23 cze 17:40
Jerzy:
Tak.
23 cze 17:50
Bartek: Dziękuje, a jak z zadaniem 3? Bo tutaj mialem najwięcej wątpliwości :c
23 cze 17:54
Sushi:
3.
Wypisz ręcznie wszystkie możliwe czwórki liczb nieparzystych
A potem porównaj z tym co Tonie wyszło (5sztuk)
23 cze 19:02
Bartek: "Wypisz ręcznie wszystkie możliwe czwórki liczb nieparzystych"
Czy chodzi Ci o to, że pomyłkowo wypisałem parzyste?
W takim razie: (7,9), (5,7), (3,5), (1,3)
Wynik mimo wszystko taki sam, bo nieparzystych jest tyle samo co parzystych.
I dlaczego 5 sztuk? nie rozumiem
23 cze 19:11
Sushi:
3a.
Wypisz czwórki a nie dwójki, (czy numer PINu do karty bankomatowej − to czy kolejność jest
ważna)
23 cze 19:16
Bartek: Aaa, już wiem, przecież losujemy cztery kule..
Wypisanie ręcznie tego to problem, bo jest bardzo dużo możliwości,
ponieważ one są ponumerowane, czyli sposobów na wypisanie jest 54 ?
W takim razie czy podpunkt a) jest źle wyliczony?
Co do b) numer drugiej jest o dwa większy od numeru pierwszej kuli.
(1,3,2,4), (1,3,4,2), (1,3,5,2), (1,3,5,4), (1,3,4,5), (1,3,5,6), (1,3,6,5)... itd, tutaj tez
tych możliwości ogrom.
Możliwości do tego, aby numer drugiej kuli był o 2 większy jest 4:
(7,9), (5,7), (3,5), (1,3) ale do każdego losowania brakuje mi dwóch kul które mogę ustawić na
82 sposobów?
Proszę o pomoc..
23 cze 19:47
Bartek: | | | |
sory, rozróżniamy jest więc możemy ustawić na | ? |
| | |
23 cze 19:52
Sushi:
Jak rozróźniasz, to gdzie
kombinacje 
23 cze 20:02
Sushi:
3a.
Nie powtarzają, to masz 5*4*3*2=........
Tak samo moc omega 10*9*8*7=...
23 cze 20:05
Bartek: Nie rozumiem chyba, według mnie podpunkt a) policzyłem dobrze.
Bardzo proszę o rozpisanie mi dokładniej jak to powinno być.
23 cze 20:20
Bartek: ehh, już chyba wiem, pierwsze i drugie zadanie ta to tez mam źle, bo to są wariacje bez
powtórzeń.
dzięki Sushi!
Więc wracając do zadania 3.
| | 10! | |
Więc moc Ω to |
| = 7*8*9*10 = 5040 |
| | 6! | |
a) wylosowaliśmy co najmniej jedną kule z numerem nieparzystym:
| | 5! | |
więc |
| = 5*4*3*2 = 120 |
| | 1! | |
zgadza się?
23 cze 21:05
Bartek: co do b) czyli druga o dwa większa od pierwszej
| | 8! | |
zaczynamy od (1,3), dodatkowo losujemy dwie kule bez powtórzeń z 8 pozostałych, czyli |
| |
| | 6! | |
= 56
czyli jest 57 możliwości, bo dodaje to (1,3)
Wszystkie opcje to (8,10), (7,9), (6,8), (5, 7), (4,6), (3,5), (2,4), (1,3), do których
oczywiście musimy dobrać te dwie kule.
Łącznie nam to daje 57*8=456
23 cze 21:15
Sushi:
Z jakiej racji dodajesz do 56 jedynkę?
23 cze 21:59
Bartek: bo pierwsza możliwość to dwie kule (1,3) − stąd mam tą jedynkę
pozostały mi dwie kule do wylosowania czyli 56 możliwości.
Czy tego nie uwzględniam?
23 cze 22:18
Sushi:
Kolejna wskazówka
Rzucasz dwa razy kostka. Za pierwszym razem wypadło 2. Ile masz możliwości (wypisz je), a potem
zastanów się co napisałem wcześniej.
23 cze 22:24
Bartek: jeżeli za pierwszy razem wypadło 2 to możliwości są następujące:
(2,1), (2,2), (2,3), (2,4), (2,5), (2,6)
pomijając to, że mógłbym np za każdym razem wyrzucać (2,1)
czyli możliwości mam 6.. a jeżeli tymi dwoma kostkami bym rzucał 4 razy, to możliwości bym miał
24.
Tak więc w moim zadaniu jest 8*56 możliwości?
23 cze 22:32
Bartek: Co do zadania pierwszego i drugiego(pomijając to, że źle wyliczyłem omegę) to
byłyby one dobrze policzone, gdyby kule były nie ponumerowane?
23 cze 22:36
Sushi:
Odp na moje pytanie, to 6.
Twoje dalsze wywody to bełkot.
Co do zadania to 8(bo tyle możliwości z przodu) * 56 (dwie pozostałe liczby)
23 cze 22:39
Bartek: Sushi odpowiedziałem, że możliwości mamy 6 według mnie:
(2,1), (2,2), (2,3), (2,4), (2,5), (2,6)
czy to jest błędna odpowiedź?
23 cze 22:40
Sushi:
Zad 1 i 2 można wtedy zrobić z drzewka i zobaczyć co wyjdzie, a nie szastać wzorami nie
wiedzieć co wyjdzie
23 cze 22:41
Sushi:
Przecież potwierdziłem, ze wynik to 6. Ale dorzuciłeś coś extra co nazwałem bełkotem i ta
liczba 24.
23 cze 22:43
Bartek: sory mój błąd.
Co do drzewek to nie wiem jak będzie to uwzględniane na kolokwium, tak więc wole robić wzorami.
Poprawię te poprzednie zadania i zamieszczę odpowiedzi, aby zweryfikować czy już to umiem.
Bardzo Ci dziękuje za pomoc.
23 cze 22:46
Sushi:
Pamiętaj każdy wzór, możesz zamienić na mniejsze liczby aby sprawdzić , tak jak na moim
ostatnim przykładzie.
Stosując wzór, nie masz rozeznania co wyjdzie.
To tak samo jak masz 6 pięter i 8 osób − na ile sposobów mogą wysiąść osoby z windy.
23 cze 22:50
Bartek: To jest na zasadzie: na ile sposobów k ponumerowanych kul (tutaj osoby) możemy ułożyć
w n ponumerowanych komórkach(piętra). nk = 68
23 cze 22:57
Mila:
3)
X={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
Losujemy 4 kule
a) A− wylosowano co najmniej jedną kulę z numerem parzystym
A' − wylosowano 4 kule z numerem nieparzystym
| | 5 | | 205 | | 41 | |
P(A')=1− |
| = |
| = |
| |
| | 210 | | 210 | | 42 | |
To samo otrzymasz , jeżeli uwzględnisz kolejność
|Ω|=10*9*8*7
|A'|=5*4*3*2=120
| | 120 | | 12 | | 1 | |
P(a")= |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*8*7 | | 9*8*7 | | 42 | |
b)
B− numer DRUGIEJ wylosowanej kuli jest o dwa większy od numery pierwszej kuli.
Pojedyncze zdarzenie : (1,3,X,Y) , gdzie X,Y wylosowano z pozostałych 8 kul
B={(1,3,X,Y), (3,5,X,Y), (5,7,X,Y),(7,9,X,Y)}
W zdarzeniach ważna kolejność:
A' − wylosowano 4 kule z numerem nieparzystym
|A'|=5*4*3*2 uwzględniamy kolejność
A'∩B −wylosowano kule z numerami nieparzystymi i numer drugiej kuli jest
o dwa większy od numeru pierwszej kuli
A'∩B={(1,3,5,7),(1,3,7,5),(1,3,5,9), (1,3,9,5),(1,3,7,9),(1,3,9,7), (3,5,7,9),
............(7,9,5,3)....}
|A'∩B|=4*3*2
23 cze 23:02
Sushi:
A jak ktoś nie wie to ma do wyboru 68 lub 86. Wtedy można zrobić 2 piętra i 3 osoby —>
policzyć na piechotę i potem podać odpowiedz do zadania.
Tutaj możemy tez zastosować regule mnożenia i kreski.
Tak samo jak masz kulki i pojemniki.
23 cze 23:02
Mila:
Nie patrz tam na zbiór B ={...} (23:02) bo już pisałam dla nieparzystych.
Nie zauważyłam w tym gąszczu komentarzy, że w (3) trzeba obliczyć P(B)
B={(1,3,X,Y), (2,4,XY),(3,5,X,Y),(4,6,X,Y), (5,7,X,Y),(6,8,X,Y),(7,9,X,Y), (8,10,X,Y)}
gdzie X,Y wylosowano z pozostałych 8 kul w każdym przypadku
|B|=8*8*7
| | 8*8*7 | | 8 | | 4 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*8*7 | | 90 | | 45 | |
23 cze 23:19
Bartek: Dziękuje Mila, dziękuje Sushi.
Mila, już się biorę za przeglądanie tego co napisałaś.
Co do dwóch pierwszych zadań to rozpisałem je ponownie tu:
376849
23 cze 23:39
Pytający:
Poprawiony link:
376849
24 cze 13:15