pole
mati:
Podstawy trapezu mają długości 5 i 15 zaś przekątne mają długości 12 i 16
Oblicz pole tego trapezu
23 cze 21:03
Eta:
P=
96
23 cze 21:05
mati:
Eta ale jak to obliczyłaś?
23 cze 21:09
Eta:

1 sposób
ΔAEC jest prostokątny ..... bo 12
2+16
2=20
2
więc przekątne są prostopadłe
23 cze 21:14
mat:

(5+y)
2+h
2=16
2
(5+x)
2+h
2=12
2
x+y=10
odejmując pierwsze rownanie od druiego
(5+y)
2−(5+x)
2=112
(y−x)(10+y+x)=112
(10−2x)*20=112−−−> x=11/5 −−−−−>(5+x)
2+h
2=12
2 −−−−> h=48/5
P=(5+15)/2 * 48/5 = 96
23 cze 21:24
23 cze 21:26
Eta:

3 sposób
| 15 | |
Z podobieństwa trójkątów ABE i DEC w skali k= |
| =3 |
| 5 | |
trójkąty ABE i DEC są prostokątne ( egipskie)
23 cze 22:17