dowód z planimetrii
rrrrrrr: Wykazać, że miejsce przecięcia się wysokości trójkąta ostrokątn. jest środkiem okręgu wpisanego
w trójką spodkowy
21 cze 20:38
Mila:

Z. O− ortocentrum ostrokątnego ΔABC
T. punkt O jest środkiem okręgu wpisanego w ΔKLM
Dowód:
Środek okręgu wpisanego w trójkąt leży na przecięciu dwusiecznych kątów trójkąta.
Należy wykazać, że półproste : KO, LO, MO są dwusiecznymi kątów ΔKLM
1)środek okręgu opisanego na ΔABLM leży w środku S przeciwprostokątnej ΔAMB, (okrąg ten jest
jednocześnie
opisany na ΔALB i AMC).
∡MLA=∡ABM=γ− kąty wpisane w okrąg o środku S oparte na tym samym łuku AM
2) środek okręgu opisanego na ΔAKLC leży w środku Q przeciwprostokątnej ΔALC, (okrąg ten jest
jednocześnie
opisany na ΔAKC i ΔALC).
∡ALK=∡ACK=γ− kąty wpisane w okrąg o środku Q oparte na tym samym łuku AM⇔
Półprosta LO jest dwusieczną kąta MLK
===============================
3) Analogicznie dla pozostałych kątów⇔
4)Ortocentrum ΔABC jest punktem przecięcia dwusiecznych ΔKLM zatem jest środkiem
okręgu wpisanego w ten trójkąt.
cnw
22 cze 21:21
Eta:
Bardzo ładny dowód
Mila 
Miałam podobny sposób ( półokręgi opisane na czworokątach)
co na to samo wychodzi i dlatego już nie pisałam
23 cze 22:09
Mila:
Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Szkoda, że uczeń nie zainteresował się.
23 cze 23:30
Eta:
23 cze 23:48