Zadanie do sprawdzenia
Ania: 1.Wiadomo, że 1/3 studentów nie mieszka w akademikach, 5/9 studentów jest z województwa
pomorskiego, a 3/4 studentów mieszka w akademikach lub jest spoza województwa pomorskiego.
a)Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany student jest spoza województwa
pomorskiego i mieszka w akademiku?
b)Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany student mieszka w akademiku,
wiedząc, że jest spoza województwa pomorskiego?
a)
P(A) = 1/3 − nie mieszka w akademikach
P(A') = 2/3 − mieszka w akademikach
P(B) = 5/9 − z woj. pom.
P(B') = 4/9 − spoza woj. pom.
P(AuB) = 3/4
2/3 + 4/9 − 3/4 = 13/36 −− to już jest wynik?
b)
(13/36)/(4/9) = 13/16 −− końcowy wynik?
2. W szpitalu wojewódzkim jest 78 lekarzy, w tym 64 ma ubezpieczenie od błędów lekarskich,
36 jest chirurgami, a 34 jest chirurgami ubezpieczonymi od błędów lekarskich.
Wybrano losowo jednego lekarza do reprezentowania szpitala na Kongresie Medycznym.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany lekarz nie jest chirurgiem i nie ma ubezpieczenia
od błędów lekarskich?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany lekarz ma ubezpieczenie od błędów lekarskich,
wiedząc, że jest on chirurgiem?
a) Po prostu 34/36?
b) P(C) = 34 − chirurg ubezpieczony
P(C') = 78−34 = 44
44/78 = 0,56
Dobrze?
Z góry dziękuję za pomoc