Sprawdzenie zadań z rachunku prawdopodobieństwa
Ania: 1. Wśród 70 pracowników pewnej firmy 45 ma wykształcenie wyższe, a 23 co najmniej 10 letnie
doświadczenie . Ponadto 17 nie ma ani wykształcenia wyższego, ani 10 letniego doświadczenia.
Znaleźć prawdopodobieństwo , że losowo wybrany pracownik ma 10 letnie doświadczenie, jeśli
wiadomo że nie ma on wykształcenia wyższego .
A = 45
A'=25
B=23
B'=47
A'nB' = 17
Mam policzyć A'nB? Jaki zastosować wzór?
2. Wiadomo z doświadczenia, że w pewnej gałęzi przemysłu spory między pracownikami a
pracodawcami dotyczą 60% zarobków, w 15% warunków pracy, a w 25% innych spraw.Ponadto 45%
sporów o zarobki jest rozwiązywanych bez strajku, 70% sporów o warunki pracy jest
rozwiązywanych bez strajku i 40% sporów o inne sprawy jest rozwiązywanych bez strajku.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że spór między pracownikami, a pracodawcami w tej gałęzi
przemysłu będzie rozwiązany bez strajku?
0,6*0,45+0,15*0,7+0,25*0,4 = 0,21+0,105+0,175=0,55
55% sporów bez strajku?
Dziękuję z góry za pomoc
16 cze 20:28
Pytający:
1.
Rozróżniaj te dwa zapisy:
A − jakiś tam zbiór
|A| − moc/liczność powyższego zbioru
Masz obliczyć "prawdopodobieństwo , że losowo wybrany pracownik ma 10 letnie doświadczenie,
jeśli wiadomo że nie ma on wykształcenia wyższego". Znaczy się P(B|A') według Twoich oznaczeń
(jeśli się dobrze domyślam − nie zapisałaś ich). Jest to prawdopodobieństwo warunkowe.
Podpowiedź:
|A'|=|A'∩B|+|A'∩B'|
Chcesz sprawdzenia, to napisz wszystkie oznaczenia i obliczenia, nie skrawek.

2.
Sposób dobry (0,6*0,45+0,15*0,7+0,25*0,4), ale są błędy rachunkowe.
16 cze 21:00
Ania: Czyli w pierwszym będzie 25−17=8 czyli 8/70?
W drugim faktycznie jest błąd, będzie 0,475 czyli 47,5%
Czyli drugie zadanie dobrze było ok, gdyby nie błąd rachunkowy
16 cze 21:05
Pytający:
Drugie dobrze, pierwsze źle. Poczytaj:
1020.
16 cze 21:09
Ania:

Zrobiłam coś takiego
Zbiór A to osoby z wyższym wykształceniem
Zbiór B to osoby z 10 letnim doświadczeniem
Dodając to wszystko ( 45+23+17) otrzymałam wynik 85, a wiedząc, że pracowników jest tylko 70
to 85−70=15 i tak uzyskałam AnB.
następnie odjęłam 23−15, żeby uzyskać B\A i wychodzi 8.
Coś jeszcze muszę zrobić, bo uważam to za finalny wynik?
16 cze 21:31
Pytający:
P(B|A')=?
16 cze 21:51
Ania: A' = 25
B = 23
P(AnB) = 8
P(B|A')= P(AnB)/A' = 8/23?
16 cze 21:59
Ania: A' = 25
B = 23
P(AnB) = 15
P(B|A')= P(AnB)/A' = 15/23?*
Sorki, tak?
16 cze 22:00
Pytający:
Nie tak.
|A'|=|Ω|−|A|=70−45=25
|A'∩B|=|A'|−|A'∩B'|=25−17=8
| | P(A'∩B) | | | | |A'∩B| | | 8 | |
P(B|A')= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(A') | | | | |A'| | | 25 | |
16 cze 22:11