Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
ŻółtyKwiatek: Sprawdź, która liczba jest większa:
x=232√2°25/6/415 razy pierwiastek stopnia trzeciego z 2
y=3/pierwiastek stopnia trzeciego z 4 − 1
Pierwszą liczbę wiem jak rozpisać z drugą mam problem
12 cze 23:05
12 cze 23:15
ŻółtyKwiatek: Tak dokładnie
12 cze 23:16
the foxi:
| 3 | | 3 | | 3√16+3√4+1 | | 3(3√16+3√4+1) | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| 3√4−1 | | 3√4−1 | | 3√16+3√4+1 | | 4−1 | |
| | 3(3√16+3√4+1) | |
= |
| =3√16+3√4+1 |
| | 3 | |
12 cze 23:28
the foxi:
w mianowniku użyłem ostatni wzór z
55
boję się że coś "popsułem" :<
12 cze 23:30
the foxi:
nie, jednak jest dobrze, teraz musisz zamienić składniki na liczbę 2 w odpowiedniej potędze
12 cze 23:31
ŻółtyKwiatek: Bardzo dziękuję
13 cze 00:17