pochodne cząstkowe
Asia: Czy mógłby mi ktoś pomóc z tą pochodną cząstkową? już zglupiałam
| | (pk − pc)gtd2 | | d | |
η = |
| (1 − |
| )+n |
| | 18l | | 2R | |
należy tutaj policzyć pochodne po d, t, n, l i R. głupieje już kiedy wyciąga się stałą przed
pochodną a kiedy stosuje się wzór pochodna pierwsza razy niezmieniona druga...
bardzo proszę o pomoc zwłaszcza z d i n bo tych to już całkowicie nie wiem
12 cze 18:05
daras: nie chce mi sie tu pisać bo edytor wzorów kiepski ale
jeśli liczysz pochodną po "d" , to masz iloczyn 2 funkcji i odpowiedni wzór na to
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
trzeci
przykład na dole
a jesli po "n", to o ile dobrze widze to wszystko z przodu jest DODANE do n wiec pochodna = 1
12 cze 18:24
daras: PS. a jesli to miało być (...)RAZY n, to pochodną jest to wszystko z przodu
12 cze 18:25
Asia: to jest do potęgi n
12 cze 18:29
daras: η = (1)(2)
n
12 cze 18:31
daras: ktoś tu kiedyś pokazał jak sie pisze znaczek pochodnej cząstkowych ale ja już nie pamiętam, bo
dawno mnie tu nie było, mniej więcej od poprzedniego Mundialu

więc
| dη | |
| =(1)'(2)n + (1)[(2)n]' |
| d"d" | |
12 cze 18:34
daras: | | d | | 1 | | n | | d | |
[(2)n]' = n(1 − |
| )n−1*(− |
| ) = − |
| (1 − |
| )n−1 |
| | 2R | | 2R | | 2R | | 2R | |
12 cze 18:37
daras: i teraz zrób z tego przeplatanke: 1' x 2 + 1 x 2'
12 cze 18:39
12 cze 18:40