Liczby zespolone
Xyz: a) (z−1)6 = (i−z)6
b) (z−i)4 = (z+i)4
10 cze 14:30
jc: (b) rozwiązujesz 4 równania (każde może dać jakieś rozwiązanie)
(z−i) = (z+i)
(z−i) = − (z+i)
(z−i) = i (z+i)
(z−i) = −i (z+i)
(a) podobnie, tylko teraz masz 6 możliwości: (z−1)=u(i−z), gdzie u jest rozwiązaniem
równania u6=1.
10 cze 14:36
Xyz: Dlaczego będzie (z−i) = i (z+1) ?
10 cze 15:00
Xyz: To znaczy skąd się bierze ' i ' ?
10 cze 15:01
Sushi:
i4=1
10 cze 15:08
jc: Powinno być (z−1)=w(i−z), w=1,−1, i, −1 (wpisałem omyłkowo i zamiast 1).
pn=qn oznacza, że p=uq, gdzie un=1.
np. p2=q2 oznacza, że p=q lub p=−q.
10 cze 15:11
Agata: Mam pytanie do a) jakie będzie w tym wypadku w ( u) ?
w=1 w=−1 i co dalej
w=i w tym wypadku będzie równe −1 , bo podnosimy do potegi 6 , dobrze myślę?
10 cze 19:14
sushi:
trzeba policzyć pierwiastki szóstego stopnia z 1 lub znaleźć w necie gotowe
10 cze 19:16
10 cze 19:17