Znaleźć wszystkie pierwiastki pierwotne 6-tego stopnia z jedności.
student: Znaleźć wszystkie pierwiastki pierwotne 6−tego stopnia z jedności.
Basia:
w liczbach zespolonych bez wątpienia
1 = 1*(cos0 + i*sin0)
z=
6√1 =
6√1*(cos
0+2kπ6 + i*sin
0+2kπ6) =
cos
kπ3 + i*sin
kπ3
k = 0
z = cos0+i*sin0 = 1+i*0
k=1
| 1 | | √3 | |
z = cosπ3+i*sinπ3 = |
| + i* |
| |
| 2 | | 2 | |
k=2
| 1 | | √3 | |
z = cos2π3+i*sin2π3 = − |
| + i* |
| |
| 2 | | 2 | |
k=3
z = cosπ+i*sinπ = −1+i*0
k=4
| 1 | | √3 | |
z = cos4π3+i*sin4π3 = − |
| − i* |
| |
| 2 | | 2 | |
k=5
| 1 | | √3 | |
z = cos5π3+i*sin5π3 = |
| − i* |
| |
| 2 | | 2 | |
i koniec, bo dla k=6 już masz φ=2π czyli to samo co dla φ=0