matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyc ten szereg?
Robert:
∞
2
n
+4
n
∑
6
n
n=1
9 cze 17:53
Pytający:
2
4
=∑
n=1
∞
((
)
n
)+∑
n=1
∞
((
)
n
)=
6
6
1
2
=∑
n=1
∞
((
)
n
)+∑
n=1
∞
((
)
n
)= //
297
3
3
1
3
2
3
1
5
=
+
=
+2=
1
1−
3
2
1−
3
2
2
9 cze 18:05
Robert:
Zna ktoś jakąś stronę na której liczenie takich szeregów jest dobrze wytlumaczone?
9 cze 18:08