Współrzędne barycentryczne punktu
Oskar: Dany jest trójkąt o wierzchołkach (6, 10, −2), (3, −1, 17), (−9, 8, 0), równanie płaszczyzny
na której leży ten trójkąt: 16x − 279y−159z+2376=0
d) Podać współrzędne barycentryczne punktu (−3.3, 12.4, 33.2).
Bardzo proszę o pomoc, nie rozumiem tego a to już jest końcówka zadania

Mam jeszcze jedno pytanie do tego zadania:
e)co jest środkiem ciężkości trójkąta, środek koła wpisanego czy opisanego?
8 cze 23:08
piotr: środkiem ciężkości trójkąta jest punkt przecięcia środkowych
8 cze 23:17
Adamm:
współrzędne barycentryczne wymagają jeszcze jakiegoś punktu, bo nie leży on na tej
płaszczyźnie
8 cze 23:20
Oskar: Ogólnie cała treść zadania wygląda tak:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach (6, 10, −2), (3, −1, 17), (−9, 8, 0).
a) podać równanie płaszczyzny na której leży ten trójkąt,
b) po której stronie tej płaszczyzny leży punkt (3, 4, 5)?
c) jaka jest odległość tego punktu od płaszczyzny?
d) podać współrzędne barycentryczne punktu (−3.3, 12.4, 33.2)
e) co jest środkiem ciężkości trójkąta, środek koła wpisanego czy opisanego?
a)
https://matematykaszkolna.pl/forum/375926.html tutaj obliczyłem równanie płaszczyzny i wyszło mi że
jest to 16x − 279y − 159z + 2376 = 0
b) 16*3−279*4−159*5+2376 = 516 co ozn. że punkt leży po tej samej stronie co (0,0,0)
| | |A*x0 + B*y0 + C*z0 + D| | |
c) d = |
| |
| | √A2+B2+C2 | |
| | |16*3 + (−279)*4 + (−159)*5 + 2376| | |
d = |
| = |
| | √162+(−279)2+(−159)2 | |
| |48 − 1116 −795 + 2376| | | 513 | |
| = |
| =1,59 |
| √256+77841− 25281 | | 322 | |
d) ?
e) środkiem ciężkości trójkąta jest punkt przecięcia środkowych
9 cze 17:30
Oskar: Pomoże ktoś z tymi współrzędnymi barycentrycznymi?
9 cze 18:40
Oskar: Proszę...
9 cze 20:18
Oskar: Dalej nikt?

Proszę jutro mam kolokwium...
12 cze 18:33