Równanie płaszczyzny
Oskar: Dany jest trójkąt o wierzchołkach (6, 10, −2), (3, −1, 17), (−9, 8, 0).
Podaj równanie płaszczyzny na której leży ten trójkąt.
Bardzo proszę o pomoc.
3 cze 15:10
Jerzy:
Wyznacz wektor normalny szukanej płaszczyzny i po zadaniu.
3 cze 15:11
Oskar: A(6, 10, −2), B(3, −1, 17), C(−9, 8, 0).
Wektory:
AB = [3−6, −1−10, 17−(−2)] = [−3, −11, 19]
AC = [−9−6, 8−10, 0−(−2)] = [−15, −2, 2]
ABxAC = [−11*2−19*(−2), 19*(−15)−(−3)*2, (−3)*(−2)−(−11)*(−15)] = [16,−279, −159]
Wzór na równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (x0, y0, z0) prostopadłej do wektora
[D, E, F]:
D(x−x0) + E(y−y0) + F(z−z0) = 0
Po podstawieniu punktu A:
16(x−6) + (−279)(y−10) + (−159)(z + 2)) = 0
16x−96 −279y + 2790 − 159z − 318 = 0
16x − 279y − 159z + 2376 = 0
O to chodzi? Posiłkowałem się
https://matematykaszkolna.pl/forum/344725.html
3 cze 16:03
Jerzy:
Merytorycznie tak, rachunkowo nie wiem.
3 cze 16:07
Mila:
Rachunki też prawidłowe.
3 cze 16:25
Oskar: Ok dziękuje.
b) Po której stronie tej płaszczyzny leży punkt (3,4,5)?
Co mam zrobić żeby się dowiedzieć?
3 cze 16:35