równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty
Zosia: Wykorzystując iloczyn wektorowy (lub mieszany) wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej
przez punkty A(3,4,−3), B(6,2,3) i C(0,−1,5).
Znalazłam gdzieś w internecie rozwiązanie, ale nic z niego nie rozumiem. Czy ktoś umiałby
łopatologicznie wyjaśnić? Zaczęłam od wyznaczenia wektorów AB i AC, ale nie mam pojęcia co
dalej.
3 lut 00:36
x: podbijam
3 lut 01:13
Pytający: Wektory:
AB = [6−3, 2−4, 3−(−3)] = [3, −2, 6]
AC = [0−3, −1−4, 5−(−3)] = [−3, −5, 8]
Ich iloczyn wektorowy jest do nich prostopadły (a tym samym jest prostopadły do szukanej
płaszczyzny).
ABxAC = [−2*8−6*(−5), 6*(−3)−3*8, 3*(−5)−(−2)*(−3)] = [14, −42, −21]
Wzór na równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (x0, y0, z0) prostopadłej do wektora
[D, E, F]:
D(x−x0) + E(y−y0) + F(z−z0) = 0
Podstawiamy np. punkt A:
14(x−3) + (−42)(y−4) + (−21)(z−(−3)) = 0
14x − 42y − 21z + 63 = 0
2x − 6y − 3z + 9 = 0
3 lut 01:41
x: Dziękuję bardzo!
3 lut 01:45