Wyznacz
P: Wyznacz wszystkie liczby pierwsze, które należą do zbioru A\B, gdzie A jest zbiorem rozwiązań
nierówności (log6 18 − log6 3)+ 2x ≥ −2−x, a B jest zbiorem rozwiązań nierówności
1−x−23<−2.
3 cze 19:32
sushi:
a jakiś własny wkład ?
3 cze 19:35
iteRacj@: nie da się nic innego zrobić niż rozwiązać te nierówności
3 cze 19:36
TOSIA: @sushi
log6 18 = 2
log6 3 = 1/2
(2−1/2) + 2x ≥ −2−x
2x+x ≥ − 2− 3/4
3 cze 22:20
sushi:
log6 18 ≠ 2, bo 62 ≠ 18
3 cze 22:21
TOSIA: log6 18 = 1/2
3 cze 22:29
sushi:
√6 ≠ 18
3 cze 22:37
TOSIA: 3x≥−2
x≥ − 23
3 cze 22:37
3 cze 22:39
TOSIA: Chyba nie umiem podstawić
3 cze 22:46
sushi:
log6 18 − log6 3 −−> masz prawą stronę wzoru, teraz trzeba zapisać lewą stronę
3 cze 22:49
TOSIA: log6 2− log6 3
3 cze 22:54
sushi:
| | 18 | |
log6 18 − log6 3= log6 |
| = log6 6 = 1 |
| | 3 | |
czy to takie trudne ?
3 cze 23:02
TOSIA: Jak dla mnie tak
3 cze 23:09
TOSIA: Teraz mam to dalej rozwiązać ?
3 cze 23:15
Sushi:
1+2x≥−2−x
Czyli x≥−1 zbiór A
...
X>11 zbiór B
3 cze 23:31
Sushi:
A={2;3;5;7;11;13;17;19;23;29;....}
B={13;17;19;23:29;...}
A\B={2;3;5;7;11}
3 cze 23:33
TOSIA: Dziękuję
3 cze 23:34