prawdopodobieństwo
maturka: https://matematykaszkolna.pl/forum/290510.html
Mam pytanie odnośnie zdarzenia B
2 (2 białe kule):
| | 11 | |
Zdarzenie przeciwne to niewyrzucenie żadnej "6", czyli B'=5*5=25 => P(B2)= |
| |
| | 36 | |
Ale jak rozpatrzymy to w drugą stronę, czyli wypadnie tylko "6" to B=1*1, bo nie ma możliwości
| | 1 | |
na inny numer na kostce, wtedy P(B2)= |
|  Wychodzą mi dwie różne rzeczy, czemu? |
| | 36 | |
(zadanie ma dobry wynik)
3 cze 16:16
Sushi:
Podałeś wypadnie dwa razy 6
3 cze 17:08
maturka: Bardziej chodzi mi o to, że jeśli rozpatrzymy zwykłe prawdopodobieństwo wypadnięcia dwa razy
"6" przy dwóch rzutach. Moc omegi to 6*6, zdarzenie przeciwne to 5*5, bo wszystkie inne od 6,
| | 25 | | 11 | |
co daje A'= |
| , A=1−A'= |
| . |
| | 36 | | 36 | |
Jeśli rozpatrywałbym wypadnięcie tylko 6 nie jako zdarzenie przeciwne, to mam A=1*1, bo tylko 6
| | 1 | |
mogą się pojawić, to P(A)= |
| . |
| | 36 | |
Naprawdę przepraszam za głupie pytanie, ale mam mętlik.
3 cze 17:18
Sushi:
Napisz po polsku co chcesz i nie pisz o zdarzeniu przeciwnym jak tego nie rozumiesz
Wypisz ręcznie wszystkie możliwości do każdego wariantu, o którym mówisz
3 cze 17:22