stereo
maciek1387: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy długości a= 2 dm kąt między ścianami
bocznymi ma miarę 135 stopni. Ostro−słup ten przecięto dwiema płaszczyznami równoległymi do
postawy na trzy bryły o równych objętościach. Oblicz odległość między tymipłaszczyznami.
3 cze 15:17
a7:

V
1=V
2=V
3
a=2
α=135st
h1,h2,h3=?
h1+h2+h3=H
3 cze 17:53
3 cze 17:59
Mila:

V){ABCDS}=V
1)
| | 1 | |
VKLMN= |
| V z treści zadania⇔ |
| | 3 | |
| VKLMN | | 1 | |
| = |
| =k3− stosunek objętości brył podobnych jest |
| V | | 3 | |
równy sześcianowi skali podobieństwa.
Ostr. KLMN∼Ostr. ABCS
============
2) ostr.PQRT∼Ostr. ABCS
| | 2 | | VPQRT | | 2 | |
VPQRT= |
| V ⇔ |
| = |
| =k13 |
| | 3 | | V | | 3 | |
3) |EF|=|SF|−|SE|
|OF|=H−|SF|
4)
obliczamy H:
w drugim wątku, próbuj sam liczyć!
3 cze 19:20