Stereometria
Blue: zad.1 Kąt dwuścienny między dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego
czworokątnego ma miarę 120
0. Wykaż, że kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
ma miarę 45
0.
zad.2 Wykaż, że przekątna BD' prostopadłościanu ABCDA'B'C'D' tworzy z jego krawędziami AB, BC,
BB' kąty α, β, γ takie, że cos
2α + cos
2β + cos
2γ = 1.
http://i60.tinypic.com/34h8d9k.jpg
zad.3 Stożek przecięto płaszczyznami równoległymi do jego podstawy i dzielącymi jego wysokość
na n równych części. Udowodnij, że obwody powstałych przekrojów tworzą ciąg arytmetyczny.
zad.4 Ostrosłup przecięto dwiema płaszczyznami równoległymi do jego podstawy i dzielącymi jego
wysokość na trzy równe odcinki. Udowodnij, że stosunek objętości powstałych brył, licząc od
wierzchołka, wynosi 1:7:19.
http://i58.tinypic.com/308un7t.jpg
http://i58.tinypic.com/14kxm5l.jpg
Zadanie 2 i 4 zrobiłam − proszę o sprawdzenie.

Proszę o pomoc z zadaniami 1 i 3
1 sty 12:48
Kacper:
1. Dobry rysunek wystarczy

3. Robiłaś bardzo podobne zadanie (ostrosłup był)
1 sty 16:37
Blue: 3. no właśnie wiem, że robiłam, ale tutaj nie ma konkretnej liczby i nie wiem, jak zrobić :c
1. Zrobiłam rysunek i jakoś nie mogę do tego dojść....
A powiesz mi, czy dobrze jest to 2 i 4

?
1 sty 17:18
Kacper:
Zadanie 2 i 4 dobrze

Tam w 3 też nie było konkretnej liczby.
1 sty 17:24
Blue: ale była konkretna liczba tych brył podobnych, które powstaną.
1 sty 17:30
Kacper:
No masz ich konkretnie dane: n
1 sty 17:43
Blue: No ale jak ja mam to oznaczyć wszystko, zapisać?
1 sty 17:48
Eta:
| | 2a√6 | | w*b | | √6 | |
w= |
| P(ściany)=a*h= |
| ⇒h= |
| *b |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | √3 | |
i H=√h2−a2=............ |
| b |
| | 3 | |
w ΔOFS , H=a ⇒ β=45
o
1 sty 18:09
Eta:
Zapomniałam napisać,że zad1.
1 sty 18:15
dero2005:

d = a
√2
d
2 = 2n
2 − 2n
2cos120
o
2a
2 = 2n
2 − 2n
2*(−0,5)
n*l = a*h
l
2 = (
a2)
2 + h
2
1 sty 18:17
Blue: Dziękuję Eta

Jak dla mnie to zadanie było trochę zawiłe
1 sty 18:29
Blue: Może ktoś się pokusi o rozwiązanie 3−ego?
1 sty 18:30
Blue: Pokaże ktoś rozwiązanie do 3 zadania? Bardzoo proszęęę
2 sty 18:48
Kacper:
Może niedługo
2 sty 19:51
avizelelHLNW:

3 ZAD: Przekrojem jest trójkąt równoramienny, więc |AC| = |BC|
Wszystkie trójkąty ABC CDE CGF są podobne zgodnie z cechą kąt−kąt−kąt
Jak możemy zauważyć po wysokościach, korzystając z podobieństwa uzyskamy, skalę podobieństwa
trójkąta CDE do ABC 2/3 oraz trójkąta CGF do ABC 1/3.
Obwód ABC: L= |AB| + 2|AC|
Obwód CDE: Lcde= |DE| + 2|DC| , |DE| = 2/3|AB|, |DC|=2/3|AC|, więc
Lcde= 2/3L
Postępując tymi samymi korkami uzyskamy Lcgf= 1/3L
Początkowy wyraz naszego ciągu to cały trójkąt. Kolejne wyrazy do 2/3...1/3.... itd.
an= L+2/3L+1/3l+..... <−−− n wyrazów
an= a1+(n−1)r
r= −1/3L
Wzór ogólny ciągu to an=L+(n−1)*(−1/3L)= 4/3L−1/3nL, n∊N≥1
Pamiętajmy, że L możemy potraktować jako liczbę, ponieważ jest to po prostu obwód jakiejś
figury.
Mogliśmy porzucić cały dowód na etapie policzenia r i stwierdzenia, że jest const.
Rysunek czysto poglądowy, lecz tak naprawdę całość opiera się właśnie na nim
25 maj 17:01