Prawdopodobieństwo
00000: Elementami zbiorów X i Y są liczby całkowite. W zbiorze X jest o 9 więcej liczb parzystych niż
nieparzystych. Liczb parzystych w zbiorze Y jest o 7 mniej niż w zbiorze X, a liczb
nieparzystych
w zbiorze Y jest o 7 więcej niż w zbiorze X. Z każdego z tych zbiorów losujemy jedną liczbę.
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej ze zbioru X jest dwa razy większe niż
prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej ze zbioru Y.
Oblicz, ile liczb parzystych jest w zbiorze X.
Czy mógłby mi ktoś pokazać jak się robi takie zadania? Pierwszy raz mam styczność z tym działem
i nie wiem jak się za to cudo zabrać.
3 cze 11:46
iteRacj@:
zbiór X: liczb parzystych jest
p, liczb nieparzystych jest
p−9
zbiór Y: liczb parzystych jest
p−7, liczb nieparzystych jest
p−9+7
| | p | |
P(pX)= |
| − prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej ze zbioru X |
| | p+p−9 | |
| | p−7 | |
P(pY)= |
| − prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej ze zbioru Y |
| | p−7+p+2 | |
P(pX)=2P(pY)
i masz już równanie do rozwiązania
3 cze 12:18
00000: Bardzo dziękuję
3 cze 12:22
iteRacj@: | | p−7 | |
minus zamieniłam z plusem P(pX)= |
| |
| | p−7+p−2 | |
3 cze 12:25
00000: chodzi o P(pY)?
3 cze 12:38
Pytający:
| | p−7 | |
Tak, P(pY)= |
| . |
| | p−7+p−9+7 | |
3 cze 13:03
00000: Dzięki
3 cze 13:05
iteRacj@:
@
Pytający czy możesz sprawdzić poprawność odpowiedzi z tego wątku
375862
3 cze 13:31
Pytający:
Mogę i sprawdzę, ale później. W tamtym wątku napiszę.
3 cze 13:49
iteRacj@:
dziekuję
3 cze 13:53