matematykaszkolna.pl
W jakich związkach logicznych są poniższe zdania? Eleonora: Jakby się komuś chciało zrobić, chociaż jakieś 5 przykładów z tego, to będę bardzo wdzięczna, gdyż nie wiem czy sobie z tym dobrze poradziłam: W jakich związkach logicznych są poniższe zdania? Związki: Wynikanie (pierwsze z drugiego jak i drugie z pierwszego), równoważność, wykluczanie, dopełnianie, sprzeczność. c) p ∧ q, p ∨ q c') p → q, p ∨ q d) p → q, q → p e) p, q → ∼p f) p ∨ q, ∼p → ∼q g) p → (q ∨ ∼r), p ∧ ∼q ∧ r h) ∼(p ∧ q) → ∼r, ∼(r → p) ∧ ∼(r → q) i) ∼[p ∨ ∼(q → r)], (∼p → q) ∧ (p ∨ ∼r). j) (p ∨ ∼p), (q ∨ ∼q) k) (p ∨ ∼p), ∼(q → q) l) (p ∧ ∼p), ∼(q ∨ ∼q). ł) p, (q → q) m) p, ∼(∼q → ∼q)
2 cze 15:38
): wpisz swoje propozycje, będzie wiadomo, czy dobrze sobie poradziłaś
2 cze 16:09
Eleonora: c) tylko wynikanie w jedną stronę c') tylko wykluczanie d) wynikanie w jedną stronę e) dopełnianie f) wykluczanie, dopełnianie, sprzeczność g) wykluczenie, dopełnienie, sprzeczność Tyle mam narazie. Od tego g to już kompletnie tracę głowę. Mam nadzieję, że chociaż coś z tych pięciu jest dobrze xd
2 cze 17:07
iteRacj@: wg mnie niektóre inaczej c) tak samo, wynikanie w jedną stronę c') dopełniają się i nie wykluczają d) dopełniają się i nie wykluczają e) nie dopełniają się f) dopełniają się i nie wykluczają, więc nie mogą być sprzeczne może się wypowiedzieć ktoś, kto się w tym temacie dobrze orientuje ?
2 cze 19:35
iteRacj@: j) równoważność k) sprzeczność, a więc tym samym wykluczanie i dopełnianie l) równoważność
3 cze 10:16
Pytający: No i "sprawdziłem": c) leftToRightImplication: True c') completion: True d) completion: True e) completion: True f) completion: True g) exclusion: True completion: True contradiction: True h) exclusion: True i) exclusion: True completion: True contradiction: True j) leftToRightImplication: True rightToLeftImplication: True equivalence: True completion: True k) rightToLeftImplication: True exclusion: True completion: True contradiction: True l) leftToRightImplication: True rightToLeftImplication: True equivalence: True exclusion: True ł) leftToRightImplication: True completion: True m) rightToLeftImplication: True exclusion: True Bardziej szczegółowo (program + tabelki): https://ideone.com/nmdTRd Manualnie nie chciało mi się tego sprawdzać.
3 cze 18:14
iteRacj@: bardzo dziekuję !
3 cze 18:46