Parametry rozszerzenie
Marianna8: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie mx2 + (m+3)x + 4=0 ma dwa różne
miejsca zerowe takie, że suma odwrotnosci ich kwadratów jest liczba mniejsza od liczby m3 +
7m2/16.
Policzylam m=1 m=9
I że wzorów vieta ma być ten trzeci warunek
(X1+x2) 2−2 x1x2/ (x1x2) 2
Ma wyjść z tego m2+6m+9−8m/16
3 cze 09:22
iteRacj@:
m≠0 , Δ>0
| 1 | | 1 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | (x1x2)2 | |
może dobrze się domyśliłam, nie piszesz ani ułamków ani nawiasów przy licznikach, trzeba
zgadywać
3 cze 09:43
Marianna8: Ja wiem wiem, ale jak teraz podstawie liczby to nie wychodzi to
3 cze 09:51
iteRacj@: z drugiego warunku u mnie
m2+2m+9>0 spełnione dla każdego m∊R
z trzeciego warunku mam
m3+6m2+2m−9>0
3 cze 10:03
a7: | | 1 | | 1 | | 7m2 | |
"trzeci" warunek to jesli dobrze rozumiem |
| + |
| < m3+ |
| |
| | x12 | | x22 | | 16 | |
Δ
1=m
2−10m+9
Δ
2=64
√Δ2=
√64=8
mi też wyszło m=1 lub m=9 czyli żeby Δ
1 była większa od zera (równanie miało dwa miejsca
zerowe to m należy (−
∞, −9) lub (−1,
∞)
następnie liczymy "trzeci" warunek z wzorów Viete'a
https://matematykaszkolna.pl/strona/1403.html
| x22+x12 | |
| = [(x1+x2)2 − 2x1x2]/ ( x12x22) |
| x12x22 | |
=[−b/a−2(c/a)] / [(c/a)
2] i liczymy
| | 7m2 | |
[(−m−11)/m] *{(m2/16)] < m3+ |
| |
| | 16 | |
−m
2−11m <16m
3+7m
2
wychodzi ( już dla "trzeciego" warunku)
16m
3+8m
2+11m>0
m(16m
2+8m+11)
m=0 (jedyne rozw. bo Δ
3<0)
3 cze 10:14
a7: ?
3 cze 10:14
a7: u mnie pomyłka
3 cze 10:17
iteRacj@:
może mam błąd?
drugi warunek b2−4ac=(m+3)2−4m=m2+6m+9−4m=m2+2m+9
3 cze 10:19
iteRacj@: ten trzeci warunek nie wiemy jak wygląda, różnie odczytujemy, więc chyba nie pomożemy
3 cze 10:21