pochodna
z: Uzasadnij, że jeżeli a>0 to dokładnie jedna liczba rzeczywista x spełnia równanie:
a) x3+ax+1=0
b) x3 + ax2 + a(a+1)x − (a+1)2 = 0
1 cze 10:38
1 cze 10:53
a7: o nie ten link jest zły
1 cze 10:57
z: ?
1 cze 11:27
Jerzy:
a) wykorzystaj fakt, że pochodna jest stale dodatnia
1 cze 11:53
Blee:
b)
f'(x) = 3x2 + 2ax + a(a+1)
Δ = 4a2 − 4a*3(a+1) = −4a(3a+2) < 0 dla dowolnego a>0
Wniosek?
1 cze 12:22
Jerzy:
Ten sam motyw w obydwu przypadkach.
1 cze 12:25
z: W obu przypadkach delta wychodzi ujemna − zatem nie powinno istnieć żadne rozwiązanie, chyba.
Dlaczego więc mam uzasadniać, że istnieje jedna liczba, która to równanie spełnia? Chyba
czegoś nie rozumiem
5 cze 16:56
sushi:
jeżeli Δ z pochodnej wychodzi ujemna to oznacza, że funkcja ciągle maleje, to w pewnym
punkcie powinna przeciąć oś OX
5 cze 17:02
z: Racja. Dzięki x2!
5 cze 17:36