Prawo rachunku zdan
Ewelina: Uzasadnij że następujące zdanie nie jest prawem rachunku zdań :
p → (p V q )
Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi tego zadania.
1 cze 09:34
kochanus_niepospolitus:
A co ów strzałka ma oznaczać według Ciebie ?
1 cze 09:42
a7: 1.robimy tabelkę i podtawiamy wszytskie możliwe wartości zdań to jest p=0 lub 1 oraz q=0 lub 1
p q pVq p→(pvq)
11
10
01
00
2. liczymy pvq bo to ma pierwszeństwo bo jest w nawiasie (zgodnie z tabelką)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1071.html
p q pVq p→(pvq)
11 1
10 1
01 1
00 0
3. liczymy ostatnie działanie − implikację p oraz policzonego pvq
p q pVq p→(pvq)
11 1 1
10 1 1
01 1 1
00 0 1
wszędzie w ostaniej kolumnie wychodza jedynki a więc jest to tautologia, czyli prawo rachunku
zdań − zawsze prawdziwe
1 cze 10:07
Ewelina: A czemu w podpunkcie 3 w ostatnim wierszu czyli P=0 pVq=0 p→(pVq) wychodzi 1 ?
1 cze 10:10
a7: Bo implikacja dla dwóch zer jest jeden (jest prawdziwa), takie sa prawa logiki w tabelce
1 cze 10:13
a7: p=0 i pvq=0 implikacja daje 1
1 cze 10:13
Konrad: a czy czasem dla p =0 i pVq =1 implikacja nie będzie wynosić 0 ?
wtedy też zdanie nie jest tautologią.
1 cze 10:14
a7: tj. dla p =0 , a pvq=0 p⇒(pvq) równa się 1
1 cze 10:15
1 cze 10:16
a7: @Konrad jeśli jest 0 i wynika z niego 1 to "całość" będzie 1
ale jesli jest 1 i wynika z niego 0 to będzie 0
1 cze 10:18
Ewelina: Dobra dziękuję bardzo. Rozumiem
1 cze 10:20
iteRacj@: można też skorzystać z praw rachunku zdań
p⇒(p∨q)] ⇔ [¬p∨(p∨q)] ⇔ (¬p∨p∨q) ⇔ (1∨q) ⇔ 1
1/ stosujemy prawo eliminacji implikacji (r⇒s)⇔(¬r∨s),
2 /opuszczamy nawias pomiędzy znakami alternatywy,
3/ stosujemy prawo wyłączonego środka ¬p∨p (z dwóch zdań: zdania lub jego zaprzeczenia
jedno zawsze jest prawdziwe)
1 cze 10:36