prosze o pomoc
nieumiejaca: Wiadomo, że cos36°=(√(5 )+1)/4
Wykaż że sin18 °=(√(5 )−1)/4
1 cze 08:44
1 cze 09:14
a7: w linku mamy policzony cos36° razy sin18° i jest on równy 1/4
1 cze 09:17
a7: więc jeśli cos 36sin18=1/4 to sin18°= 1/(4*cos36°)
1 cze 09:18
a7: chyba to powinno się dać zrobić prościej skoro dany jest cosinus 36°
1 cze 09:23
a7: cos36=2cos18−1 z wzoru cos2α=2cosα−1
stąd cos18°=√2+√5+10/4
cos2α+sin2α=1 i z jedynki wyliczamy sinus 18 stopni może tak?
1 cze 09:31
a7: już liczę
1 cze 09:32
a7:
tam nie jest plus tylko razy cos18°=(√2*√5+10)/4 ?
1 cze 09:37
a7: i teraz z jedynki
1 cze 09:37
a7: sin218°+cos2 18° =1
sin18= 1− (2√5+10)/4 teraz to trzeba przekształcać aż wyjdzie prawidłowy wynik ?
ale niestety mi źle wyszło
1 cze 09:40
a7: :(
1 cze 09:40
ICSP: cos2x = cos2x − sin2x = 1 − 2sin2x
2sin2x = 1 − cos2x
sinx = √ (1 − cos2x)/2
dla 0 < x < π/2
sin18 = √ (1 − cos36)/2 = ...
1 cze 09:45
a7: już mam
inaczej
trzeba skorzystać z wzoru/zalezności
cos 36°=1−2sin218°
1−2sin218°= (√(5 )+1)/4
i po przekształceniach wychodzi to jest właściwe rozwiązanie − w sensie właściwy "trop"
i
1 cze 09:49
a7:
sin218°=(3−√5)/8
sin 18°= √(3−√5)/8 mnożymy licznik i mianownik przez dwa i mamy już w mianowniku po
spierwiatkowaniu 4
zostaje
sin18°= √6−2√5/4
następnie
sin18° = (5−2√5+1)/4
to zamieniamy na wzór skr mnożenia
sin 18° = √(√5−1)2/4
no i mamy w końcu szukane
sin18° =(√5−1)/4
1 cze 09:58
nieumiejaca: co to za wzór cos 36°=1−2sin218° ?
1 cze 13:44
1 cze 13:50