| 1 | 1 | 1 | |||
+ | + | + . . . ≤ 3x−2 | |||
| x+1 | (x+1)2 | (x+1)3 |
| 1 | 1 | |||
a1= | q= | |||
| x+1 | x+1 |
stąd x>2
https://matematykaszkolna.pl/strona/297.html
| a1 | ||
S= | ||
| 1−q |
tu jest coś podobnego zaraz jeszcze sprawdzę, bo prawie na pewno są pomyłki
https://matematykaszkolna.pl/strona/673.html
aby rozwiązać nierówność nasz ciąg musi być zbieżny, aby był zbieżny q musi być −1<q<1
potem liczymy sumę z podanego wzoru S= a1/ (1−q)
potem bierzemy założenia i powinien wyjść x,
teraz sprawdzę obliczenia
| 1/(x=1) | ||
S= | ||
| [1− 1/(x+1)] |
| 1 | ||
S= | ||
| x |
| 1 | |
≤3x−2 ? | |
| x |