Okno+funkcja
Mati2001: Witam bardzo prosze o jak najszybszą pomoc
Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze trójkątem równobocznym. Obwód okna wynosi 5m.
Jakie pownny być wymiary okna zeby wpadało przez nie jak najwiecej światła?
31 maj 22:21
a7: czyli powierzchnia musi być jak największa
31 maj 22:23
Mati2001: obwód wynosi 5m
31 maj 22:24
a7: trzeba zrobić funkcję, w której będzie pole wyrażone przez boki "odjąć"pole trójkąta od 5m
może nie jasno , ale tak na szybko to tyle
31 maj 22:24
Mati2001: a mogłbys to sprobowac rozwiązac?
31 maj 22:25
a7: no wydaje mi się, że to by było tak
31 maj 22:26
a7: najpierw musi być rysunek
31 maj 22:27
a7:

podstawa prostokąta i boki trójkąta są równe bo to trójkąt równoboczny
31 maj 22:29
a7: pole trójkąta jest róne a2√34 a kwadrat pierwiastka z trzech dzielone na cztery
pole prostokąta ab
pole całkowite to ab plus pole trójkąta
obwód róna się Obw=3a+2b
31 maj 22:32
a7: czy dalej dasz radę?
31 maj 22:32
Mati2001: jakbym mógł prosic to zrób dalej
31 maj 22:36
a7: 5=3a+2b
b=(5−3a)/2
Pc=ab+PΔ
31 maj 22:36
a7: podstawiamy wyliczone b i wyliczone (z wzoru) pole trójkąta równobocznego
Pc=U{a(5−3a)/2} + a2√3/4
31 maj 22:39
a7: sorry błąd
31 maj 22:39
a7: od razu wspólny mianownik równy 4
Pc=2a(5−3a)/4 +a2√3/4
31 maj 22:41
a7: no i mamy funkcję (kwadratową) której chyba trzeba sprawdzić największą wartość jeśli dobrze
pamiętam, tak to się robiło
31 maj 22:42
Mati2001: Bardzo dziękuje za pomoc, a jeszcze tylko spytam ile wynosi ta najwieksza wartość?
31 maj 22:44
31 maj 22:45
Mati2001: dziękuje bardzo, teraz jeszcze musze to jakos wklepac w geogebre która jest czarna magia
31 maj 22:47
a7: a ile w ogóle wyszło?
31 maj 22:51
a7: to jest chyba parabola , czemu trzeba to wklepywać w geogebrę?
31 maj 22:53
a7: to znaczy to jest parabola, ale czemu trzeba wklepywac w geogebrę?
31 maj 22:53
Mati2001: mam za zadanie wklepac to zadanie w program geogebra i przedstawic na lekcji
31 maj 22:55
a7: Pc= [2a(5−3a) +a2] / 4
jeżeli nie ma pomyłki w obliczeniu to powinno być ok, do wklepania lub jeszcze dodać te a2
31 maj 22:56
a7: oj znów błąd pominięty √3
31 maj 22:57
a7: Pc=[2a(5−3a)+a2√3]/4
31 maj 22:58
a7: z geogebry wychodzi a=1 Pc=1,43
trzeba wejśc na Graphing Calculator i wpisać ten wzór
31 maj 23:03
a7:
31 maj 23:03
a7: PS. trzeba kliknąć f(x) i wpisać 1/2x(5−3x)+1/4√3x2
31 maj 23:13
a7: PS2. naszą f(x) jest Pc , a naszym x jest a ( to chyba zrozumiałe?)
31 maj 23:16
Mati2001: tak tak, chwilka bo usiluje to wpisac
31 maj 23:22
a7: sorry extremum to (1,17;1,46) czyli dla a=1,17 Pole jest największe i wynosi 1,46
1 cze 01:09
a7: (zlę odczytałam w Geogebrze)
1 cze 01:10