suma liczb jeżeli kolejna jest mniejsza od poprzedniej o daną wartość
neon: Hej,
czy ma ktoś pomysł na wzór obliczający sumę danych liczb, przy załozeniu,
że każda koleja jest mniejsza od poprzedniej o stałą wartość np.
zaczynajać od 3,41, mamy 9 liczb, i każda kolejna jest mniejsza od poprzedniej o 0,13.
czyli dla liczb z przykładu powyżej wzór powinien dać wartość 25,94.
31 maj 20:27
31 maj 20:31
a7: wcześniej trzeba policzyć a9
31 maj 20:32
a7:
a
9= a
1+9n−1)*r= a
1+8*r
31 maj 20:35
neon: czyli:
a9 = 3,41 + (9−1)* 0,13 = 4,45
S9 = ((3,41 + 4,45)/2)*9 = 35,37
coś nie tak
31 maj 20:40
a7: 0,13 z minusem
31 maj 20:40
a7: a−(=3,41+8*(−0,13)=3,41−1,04=2,37
31 maj 20:43
a7:
to było a9
31 maj 20:43
neon: jest OK
dziękuję bardzo
31 maj 20:45
a7: fajnie
31 maj 20:46
a7: tylko wynik mi wychodzi S−9=26,01 ?
31 maj 20:49
a7:
S
9=26,01
31 maj 20:49
neon: Twoje obliczenia są poprawne.
Co prawda wcześniej podałem, że wynik powinien wynieś 25,94 − ale wartość ta zawiera
"błąd" (zaokrąglanie) z formuły excela.
26,01 jest dobrym wynikiem
31 maj 21:18