Geo analityczna
Damian1999: Wyznacz równanie okręgu o środku S=(1;2) stycznego do prostej 3x+4y−25=0.
29 maj 17:38
a7: obliczamy r− odległość punktu od prostej
r=16/5
równanie okręgu to
(x−1)2+9y−2)2=(16/5)2
29 maj 18:21
29 maj 18:23
a7: (x−1)2(y−2)2=((16/5)2
29 maj 19:16
a7: (x−1)2+(y−2)2=(16/5)2
29 maj 19:17
Mila:

Wyznacz równanie okręgu o środku S=(1;2) stycznego do prostej
k: 3x+4y−25=0
| | |3*1+4*2−25| | | |3+8−25| | |
r=d(S,k)= |
| = |
| |
| | √32+42 | | √25 | |
Równanie okręgu:
=================
29 maj 19:57