matematykaszkolna.pl
Zadania geometria 1 LO Sandra: Witam! Jestem uczennicą 1 klasy liceum i mam problem z kilkoma zadaniami. 1. W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów A i B. Przez punkt przecięcia się tych dwusiecznych poprowadzono prostą l równoległą do boku AB. Prosta l przecina bok AC w punkcie D, a bok BC w punkcie F. Udowodnij, że |DF|=|AD|+|BF|. 2. W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 30 cm. Środek ciężkości tego trójkąta znajduje się w odległości 2 2/3 cm od podstawy. Oblicz obwód tego trójkąta. 3. W trójkącie równoramiennym ABC są dane= |AC|=|BC|=26 cm i |AB|=20 cm. Oblicz odległość środka S wysokości CD od ramienia AC. 4. W trójkącie równoramiennym dane są długości podstawy a= 12 cm i wysokości h= 18cm. W trójkąt ten wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa wierzchołki prostokąta leżą na podstawie, a po jednym na każdym ramieniu trójkąta, przy czym przekątne prostokąta są równoległe do ramion trójkąta. Oblicz długości boków prostokąta. 5. Dane są długości boków a i b trójkąta. Znajdź długość trzeciego boku, jeżeli kąt leżący naprzeciw tego boku jest dwa razy większy od kąta leżącego naprzeciw boku b.
25 maj 18:07
Jerzy: za dużo na raz
25 maj 18:19
Mila: rysunek 2) W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 30 cm. Środek ciężkości tego trójkąta znajduje się w odległości 2 2/3 cm od podstawy. Oblicz obwód tego trójkąta. Obw=2b+30
 2 8 
1) |DS|=2

=

3 3 
 8 16 
|CS|=2*

=

3 3 
 8 16 
h=|CD|=

+

=8
 3 3 
|AD|=15 2) oblicz b z tw. Pitagorasa ( ΔADC− Δprostokątny) 3) oblicz obwód Δ
25 maj 18:36
Sandra: To są zadania z mojego sprawdzianu, który miałam dzisiaj emotka Mila lubię Cię 😊 już mi kilka razy pomogłaś. Studiujesz matematykę?
25 maj 19:45
Jerzy: Nieładnie emotka. Piszę z telefonu,więc nick nie jest blue emotka
25 maj 20:02
Mila: A gdzie zadania Ety ?
25 maj 20:18
Jerzy: Faktycznie dziwne.
25 maj 20:23
Mila: rysunek 5. Dane są długości boków a i b trójkąta. Znajdź długość trzeciego boku, jeżeli kąt leżący naprzeciw tego boku jest dwa razy większy od kąta leżącego naprzeciw boku b. 1) CD− dwusieczna kąta C |CD|=d |AD|=c−d Dalej albo z podobieństwa albo tw. sinusów i cosinusów, w zależności co już przerabiałaś. Napisz .
25 maj 20:47
Sandra: Przerabiałam podobieństwo
25 maj 20:50
Mila: Dobrze . c.d ∡ADC=2β ΔADC∼ΔABC⇔ patrzysz teraz, które boki leżą naprzeciw odpowiednich kątów i zapisujesz proporcje:
b c d a 

=

i

=

c−d b b c 
b2=c*(c−d) i dc=ab b2=c2−cd⇔b2=c2−ab c2=b2+ab c=b2+ab c=b*(a+b) ==========
25 maj 21:53
Mila: rysunek 4. W trójkącie równoramiennym dane są długości podstawy a= 12 cm i wysokości h= 18cm. W trójkąt ten wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa wierzchołki prostokąta leżą na podstawie, a po jednym na każdym ramieniu trójkąta, przy czym przekątne prostokąta są równoległe do ramion trójkąta. Oblicz długości boków prostokąta. 1)
 h EH 
ΔADC∼ΔAEH⇔

=

AD AE 
18 y y 

=

⇔3=

6 
 x 
6−

2 

x 
6−

2 

3x 
y=18−

2 
2) Z równoległości EG i AC⇒
 x 
|AE|=x⇔6−

=x stąd
 2 
x=4
 3*4 
y=18−

=18−6
 2 
y=12 x=4 i y=12 ==========
25 maj 22:28
25 maj 22:33
Sandra: Mila ratujesz mi życie jesteś the best!
26 maj 09:11