...
:)): W trójkącie równoramiennym ABC są dane : AC=BC=26cm , AB=20cm. Oblicz odległość środka S
wysokości CD od ramienia AC
24 maj 19:08
:)): ?
24 maj 21:01
Eta: Rysuję
24 maj 21:02
Eta:

ICDI
2 = ICBI
2 − IDBI
2
więc ICDI
2= 676 − 100 => ICDI = 24 to ICSI = 12
ΔSEC ~ Δ ADC więc:
| IACI | | ICSI | |
| = |
| .....podstaw i . policz x |
| IADI | | x | |
24 maj 21:12
:)): A ile ma AD
24 maj 21:55
Eta:
No przecież ,żze
12 IABI bo to trójkąt ABC jest równoramienny
czyli IADI =
12 *20 => IADI =
10 
ochhhhh
24 maj 22:00
:)): No to mi i tak nie wychodzi taki wynik jak w ksiazce
24 maj 22:19
:)): dobra juz mam dzieki
24 maj 22:24
Eta: A jaki masz wynik w książce?
24 maj 22:24
piotro: odległość jest pod kątem prostym, więc te trójkąty nie są podobne.
17 wrz 00:14
piotro: a nie, jednak są. sory
17 wrz 00:16
twerk: skąd wiadomo że ∡CES jest prosty?
17 wrz 01:12
Janek191:
@twerk
Bo odległość S od AC to długość najkrótszego odcinka czyli prostopadłego do AC.
17 wrz 07:57
Kamil: Skąd wiadomo że ΔADC ~ ΔSEC?
1 paź 15:24
ite: Mają równe kąty. Spróbuj odpowiedzieć które i dlaczego.
1 paź 15:31