Trap
Trap: Dany jest równoległobok ABCD, zbudowany na wektorach AB=−2a+3b i AD=10a+b. Oblicz długość
wysokości DE równoległoboku, wiedząc, że |a|=4, |b|=2, kąt między a i b wynosi pi\3.
23 maj 20:19
23 maj 20:30
23 maj 20:33
Adamm:
Nie rozumiem po co dodawać te same zadania pod zmienionym nickiem, bo się czegoś nie rozumie.
To forum jest na tyle wygodne, że można prowadzić pewną dyskusję, i jeśli czegoś nie
rozumiesz, to zawsze możesz zapytać.
No chyba że oczekujesz gotowych rozwiązań
23 maj 20:40
Trap: Ja nie wiem jak mam policzyć wysokość, z jakiego wzoru? I dlaczego nie mogę policzyć pola z
normalnego wzoru?
24 maj 22:01
Adamm:
P=a*h to wzór na pole równoległoboku, gdzie:
a − długość boku, h − długość padającej na ten bok wysokości
mamy pole, mamy długość boku, więc mamy długość wysokości
możesz liczyć z "normalnego" wzoru, cokolwiek to znaczy
kwestia tylko, co to znaczy że dany wzór jest normalny, a kiedy jest nienormalny
pozostaje jeszcze kwestia etyczna, czy wzór można nazwać nienormalnym, bo
przecież może się obrazić
24 maj 22:31
Mila:

|a|=4, |b|=2,
P▱=|AB|*|AD|*sinα lub P
▱=|AB|*h
|AB|*|AD|*sinα=|AB|*h
h=|AD|*sinα
| | π | |
1) |AB|2=(−2a+3b)2=4a2−12a o b+9b2==4*16−12*4*2 *cos |
| +9*4 |
| | 3 | |
|AB|
2=64+36−12*4=52
| | π | |
|AD|2=(10a+b)2=100b2+20a o b+b2=100*16+20*4*2*cos |
| +4 |
| | 3 | |
|AD|
2=1604+80=1684
2) kąt między wektorami:
AB
→ o AD
→=(−2a+3b) o (10a+b)=−20a
2−2*a o b+30a o b+3*b
2=
=−20*16+28*4*2*cos(60
o)+3*4=
=−320+112+12=−196
|AB|*|AD|*cosα=−196
2
√13*2
√421*cosα =−196
| | 49 | |
cosα=− |
| − α− kąt rozwarty |
| | √13*√421 | |
====================
Jeśli obliczysz pole, to tak:
| | 32√3 | |
P▱=2√13*2√421* |
| =32*4√3 |
| | √13*421 | |
32*4
√3=2
√13*h
24 maj 23:42