Funkcje
kuba: Funkcja liniowa, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=23 x + 1 i przechodzi
przez punkt A = (−2, −1) ma wzór
a) y=32x+2
b) y=23x−73
c) y=−23x−13
d) y=23x+13
18 maj 15:46
aniabb: D
18 maj 15:47
18 maj 15:48
kuba: a wytłumaczyła byś?
18 maj 16:07
aniabb: a nie widać w linku? ma mieć to samo a czyli 2/3 przed x
i jak za x wstawisz −2 to ma wyjść y=−1 żeby punkt A pasował
i odp D to spełnia
18 maj 16:25
Mila:
Proste równoległe mają jednakowe wsp. kierunkowe.
Masz taki wsp. w (b) i (d)
Podstawiasz (−2)
| | 2 | | 7 | | 11 | |
(b) : y= |
| *(−2)− |
| =− |
| ≠−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 4 | | 1 | | 3 | |
(d): y= |
| *(−2)+ |
| =− |
| + |
| =− |
| =−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
odp. D
18 maj 19:07