wyznacz równanie prostej
Alucarddo: Proszę o wytłumaczenie jak to rozwiązać krok po kroku, tak dogłębnie wytłumaczyć.
1.Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P (2, −1), równoległej do prostej l
a) l: 4x − y = √2
b) l: 4y − 4 = 0
c) l: 2x −8 =0
2.Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P (−2,3) prostopadłej do prostej l
a) l: 3y + x = 6
b) l: 0,5 x − 2y +1 = 0
c) l: 10x −5 = 0
Obstawiam że dobre wytłumaczenie po jednym−dwa przykłady z każdego zadnia wystarczy żebym mógł
to dalej rozwiązać. Byłbym wdzięczny za opisanie również tego co skąd się wzięło.
15 maj 18:40
15 maj 18:41
Alucarddo: To wiem, nie wiem co z tym zrobić, co z tego że przecina itd
15 maj 18:47
Alucarddo: które to a a które a1 itd
15 maj 18:57