zad
lalo: Wszystko robie dobrze, a jednak nie wychodzi ....

x
2+x−6=0
Liczę delte: Δ=x
2−4x
2*(−6)=25x
2,
√Δ=5|x|
| | −x−5|x| | |
x1= |
| i to musze przekształcić i rozwiązać co nie? |
| | 2x2 | |
Analogicznie x
2
13 maj 19:53
13 maj 20:09
Mila:
x
2+x−6=0 równanie typu: a*x
2+b*x+c=0
a=1, b=1, c=−6
Δ=1−4*1*(−6)=25
x=−3 lub x=2
13 maj 20:12
matfiz: Mylisz współczynniki liczbowe stojące przed "x" z samym "x".
We wzorze na deltę masz Δ=b2−4ac, a postać równania kwadratowego to ax2+bx+c=0.
Zatem w Twoim wypadku a=1, b=1, c=−6.
Podstaw te dane, a wszystko stanie się jasne
Miłego!
13 maj 20:26
lalo: Dzięki!
14 maj 21:42
Eta:
x2+x−6=0 ⇒ ( x+3)(x−2)=0 ⇒ x= −3 v x= 2
14 maj 21:44
lalo: To nie ten level, zebym tak robił
14 maj 21:45
KWR: Wzory Viete'a
x1+x2=−1
x1*x2=−6 ⇔gdy x1=−3 oraz x2=2
14 maj 22:14