wielomiany
Ilona: rozwiąż równanie:
x3+x2+x− 1327 =0
wiem, że wynik to 13 ale jak do tego dojść...
13 maj 14:58
Pytający:
27x
3+27x
2+27x−13=0
121
13 maj 15:05
Ilona: Dalej twierdzenie o pierwiastkach wymiernych? Tych ułamków
pq będzie, aż 32.
Nie można jakoś łatwiej?
13 maj 15:20
Ilona: podzieliłam wielomian z lewej przez dwumian q−
13 i po rozkładzie jest:
(q−
13)(q
2+
43q+
139)=0
w kwadratowej delta ujemna zatem zostaje q=
13
13 maj 15:35
Ilona: Takie proste a brakowało mi właśnie takiej rady. Dzięki.
13 maj 15:36
jc: Proponuję podstawić x=t/3.
t3+3t2+9t−13=0.
Otrzymane równanie wygląda prościej i od razu widać jedno rozwiązanie: t=1.
t3+3t2+9t−13=(t−1)(t2+4t+13)
13 maj 15:40