Wykaż, że nierówność jest kwadratem liczby naturalnej.
Lolek: Hej, mam problem z zadankiem i nie wiem nawet jak się za nie zabrać ;c Oto one :
Wykaż, że jeżeli n > 1 jest liczbą naturalną, to liczba
(n6−n4−n2+ 1)(n2+ 1)
jest kwadratem liczby naturalnej.
9 maj 19:07
Pytający:
Jeśli jest kwadratem liczby naturalnej, to znaczy, że czynnik (n
2+1) występuje parzystą liczbę
razy, czyli (n
6−n
4−n
2+1) musi się dzielić przez (n
2+1). Zatem w pierwszej kolejności
wykonaj to dzielenie:
| | n6−n4−n2+1 | |
(n6−n4−n2+1)(n2+1)= |
| (n2+1)2= |
| | n2+1 | |
=(n
4−2n
2+1)(n
2+1)
2
Jak łatwo zauważyć (chociażby ze wzorów Viete'a:
1403) (n
4−2n
2+1)=(n
2−1)
2.
Ostatecznie:
(n
6−n
4−n
2+1)(n
2+1)=(n
2−1)
2(n
2+1)
2=((n
2−1)(n
2+1))
2=(n
4−1)
2
9 maj 19:31
PW: n6−n4=n4(n2−1)
−n2+1=−(n2−1)
=============
(n2−1)(n4−1)=(n2−1)(n2−1)(n2+1)=(n2−1)2(n2+1) i już widać.
9 maj 19:37