Prawdopodobieństwo
Zdolna: Proszę o pomoc.
Na każdym z sześciennych klocków, które ma Tomek, zapisana jest jedna cyfra. Pewnego dnia
chłopiec ustawił w szereg siedem klocków, otrzymując liczbę siedmioicyfrową.Po chwili z
utworzonego szeregu wysunął wszystkie klocki z cyfrą 5.Wówczas cyfry na pozostawionych
klockach utworzyły liczbę 2010. Oblicz prawdopodobieństwo tego że otrzymana liczba
siedmiocyfrowa była podzielna przez 50.
Zrobiłam to tak:
Obliczyłam omegę − |Ω| = 7!/2!*3!
Liczba jest podzielna przez 50, gdy na jej końcu znajduje się "00" lub "50". Wariant "00"
odrzucam z powodu nienaruszalności liczby 2010.
W związku z tym wychodzi mi:
|A| = 5!/2
Dzielę przez dwa, ponieważ piątki są nierozróżnialne.
Wychodzi prawdopodobieństwo P(A) = 1/7, co nie zgadza się z odpowiedziami (wychodzą 2/7).
Gdybym w liczeniu A nie podzieliła przez dwójkę, wszystko by się zgadzało − ale wtedy nie
uwzględniamy powtarzalności piątki, a przecież robię to przy omedze.
Gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu?
5 maj 14:08
Jerzy:
A jak uzasadniasz |Ω| ?
5 maj 14:16
Zdolna: Ilość możliwych liczb siedmiocyfrowych stworzonych z wyżej wymienionych 7 cyfr
5 maj 14:17
PW: Źle skonstruowany zbiór Ω. Właściwie nie wiadomo jak skonstruowany, ale po sposobie liczenia
widać, że wzięłaś wwzystkie permutacje, w których występują dwie liczby 0 i trzy liczby 5 oraz
2 i 1. Tak nie jest, ciąg (2, 0, 1, 0) musi występować w takiej kolejności,a piątki możemy do
niego dokładać w dowolne miejsca przed pierwszym elementem, po pierwszym,, po drugim, po
trzecim lub po czwartym.
5 maj 14:17
Zdolna: Czyli kombinacją najlepiej?
5 maj 14:18
Jerzy:
Przy liczeniu omegi musisz odrzucić przypadki,w których masz na początku zero lub dwa zera.
5 maj 14:25
Jerzy:
PW , układ 2010 to układ w zdarzeniach sprzyjających.W zbiorze zdarzeń elementarnych nie musi
występować.
5 maj 14:31
PW: Musi, po odrzuceniu "5" taki właśnie układ pozostał.
Zdarzenia sprzyjające to ciągi typu
(x, y, z, t, u, 5, 0).
Elementy x, y, z, t, u to: dwie "5", 2, 0, 1, przy czym 2, 0, 1 muszą występować w takiej
kolejności. "5" można dokładać: przed "2", przed "0", przed "1" lub po "1" − na czterech
miejscach.
Tak więc |A| to liczba możliwości wstawienia dwóch "5" na cztery możliwe miejsca. Inaczej
mówiąc jest to liczba rozwiązań w liczbach całkowitych równania
k1+k2+k3+k4=2, 0≤kj≤2.
|Ω| podobnie, tyle że równanie ma postać
p1+p2+p3+p4+p5=3.
5 maj 15:03
Jerzy:
Czy Twoim zdaniem układ np. 2100555 nie jest zdarzeniem elementarnym?
5 maj 15:14
PW: Nie, przecież napisali: po usunięciu cyfr "5" pozostało 2010. W ten sposób ograniczyli postać
zdarzenia elementarngo.
5 maj 15:18
5 maj 19:17
PW: Może zbyt "dyskretnie" ustaliłem |A| i |Ω|. ale wynik jest ten sam
6 maj 11:28