Rozwiąż równanie z logarytmem log|x|(p4{x}+p3{x}-p2{x}-7x)=4
Naa: Rozwiąż równanie:
log|x|(
4√x+
3√x−
2√x−7x)=4
(Ten x w wartości bezwzględnej jest jako podstawa a)
Zatrzymałam się na dziedzinie i nie wiem co dalej
3 maj 17:12
pomoc:
(|x|)4=4√x+3√x−√x−7x
x4=4√x+3√x−√x−7x
No i oczywiście dziedzina
otrzymaliśmy wielomian
x4+7x+x1/2−x1/3−x1/4=0
3 maj 21:21
3 maj 21:29
pomoc: no, taki szybki skrót myślowy

wiadomo trzeba podstawić pod x
1/12 = t
ale i tak zadanie chyba nie do rozwiązania
3 maj 21:36
Basia: chyba nie; przynajmniej nie metodami "klasycznymi szkolnymi"
t48+7t12−t4−t3=0
t3(t45+7t9−t−1)=0
t=0 nie spełnia warunków zadania
innych pierwiastków wymiernych nie ma
albo jakiś błąd w zadaniu, albo może chodzi o jakieś inne metody (interpolacja, ekstrapolacja
itp.)
bo jakieś pierwiastki rzeczywiste dodatnie istnieją
zdaje się, że tylko jeden z przedziału (0;1) ale dokładnie nie sprawdzałam
3 maj 21:45
Mila:
Może to test wyboru?
x≈0.1 i kto to obliczy?
3 maj 23:07