zadanie z parametrem, test VII, askjomat
Moska:
Witam, mam problem z tym zadaniem:
Zbiorem rozwiązań nierówności 2x+m−2X−3 ≥ mx jest zbiór (−
∞, 0> <3,4>. Wtedy wartość
parametru m jest równa?
Znalazłam takie rozwiązanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/272930.html
(−mx2 + (3m + 2)x + m − 2)(x − 3) ≥ 0
Trójmian został tam sprowadzony do postaci iloczynowej, ale delta pomocnicza wychodzi mi
mniejsza od 0 ;x
Δ= (3m + 2)
2 − 4*(−m)*(m−2) = 13m
2 + 4m +4
Δm=16−4*13*4 <0
2 maj 11:51
the foxi:
Skoro delta "pomocnicza" wyszła mniejsza niż zero
to co to oznacza?
Że delta główna jest (w tym przypadku) stale dodatnia
czyli dla każdego m trojmian zawierający parametr m będzie miał dwa rozwiązania
nie rozumiem za bardzo po co liczyć deltę, przecież postać iloczynowa daje tutaj wszystko;−;
2 maj 12:01
Moska: ;c nie rozumiem, skoro delta będzie stale dodatnia czemu będzie się zmieniał znak funkcji w
punkcie 0 i punkcie 4 ;x
2 maj 12:07
Moska: ok, juz rozumiem xDD
to co napisałam wyżej było bez sensu
2 maj 12:11