parametr
Kinga : Zbiorem rozwiązań nierówności 2x+m−2X−3 ≥ mx jest zbiór (−∞, 0> <3,4>. Wtedy wartość
parametru m jest równa?
7 sty 20:20
Eve: jakim cudem 3 należy do zbioru rozwiązań?

pamiętaj cholero nie dziel przez zero
7 sty 20:25
Kinga : Właśnie też mnie to Zdziwiło i Jeszcze to ze oni oczekują konkretnej wartości m a moim zdaniem
powinien być to przedział
7 sty 20:31
5-latek: No to przedzial <3,4> daj taki (3,4>
7 sty 20:33
Eve: ale jeśli w zadaniu jest podaj wartość, to nie musi oznaczać konkretnej
7 sty 20:37
Bogdan:
Istnieje konkretna wartość m spełniająca warunki zadania: x∊(−∞, 0>∪(3, 4>.
m = 2.
7 sty 20:49
Kinga : Tak musi bo to zadanie zamknięte i są 4 wartości do wyboru a.1 b.4 c.2 d.−3
7 sty 20:50
Kinga : Jak to wyliczyć?
7 sty 20:51
Eve: w tym wypadku tak, ale czasem takie pytanie pada, podaj wartości i może byc przedział
7 sty 20:52
Kinga : Jak mi ma wyjść wartość jak cały czas wychodzi mi przedział?
7 sty 20:57
Bogdan:
| 2x + m − 2 | | 2x + m − 2 − mx2 + 3mx | |
| − mx ≥ 0 ⇒ |
| ≥ 0 |
| x − 3 | | x − 3 | |
Przechodzimy do nierówności równoważnej: −(mx
2 − (3m + 2)x − m + 2)(x − 3) ≥ 0
Są trzy pierwiastki: 0, 3, 4.
Pierwiastek 3 zawiera czynnik (x − 3), pozostałe pierwiastki: 0 i 4 zawiera trójmian
mx
2 − (3m + 2)x − m + 2
Tworzymy postać iloczynową: ax(x − 4) = ax
2 − 4ax, porównujemy współczynniki:
m = a, 3m + 2 = 4a, −m + 2 = 0 ⇒ m = 2
7 sty 20:57
Kinga : Wielkie dzięki
7 sty 20:59