Witam jest mi ktoś w stanie ładnie wytłumaczyć dzielenie takiego wielomianu
adi3d: Jak podzielić ten wielomian, chodzi mi o to ze nie wiem jak dojść do wyniku x
2−x+1−2/x+1
(x
3−1)/(x+1)
Dokładnie mówiąc chodzi mi o to jak Eta doszła do takiego wyniku krok po kroku
https://matematykaszkolna.pl/forum/309557.html
29 kwi 20:02
aniabb: x
3−1= x
3+1−2 =(x
3+1)−2 = (x
3+1
3)−2
29 kwi 20:06
adi3d: Dziekuje aniabb a jesteś mi w stanie powiedzieć skąd jest u Ety pod koniec równania to 2/x+1 bo
reszte juz rozumiem skąd sie wzięła
29 kwi 20:09
aniabb: bo w pierwszej linijce było jeszcze −2
więc zostało −2/(x+1)
29 kwi 20:11
aniabb:
| x3−1 | | x3+1−2 | | (x3+1)−2 | | x3+1 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| − |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
29 kwi 20:15
adi3d: Jeny rzeczywiście, dziękuję Ci bardzo, za nic nie mogłęm tego zrozumieć. Miłego wieczoru
29 kwi 20:16
Eta:
29 kwi 22:26