suma ciągu
paweł: mam uzasadnić, że liczba
44... 4 3 55...5 6 jest kwadratem liczby 66...6
|9cyfr| |9cyfr| |9cyfr| jest dziewięć czwórek i
dziewięć piątek
66..66 doprowadzilem do postaci korzystajac z sumy ciągu geometrycznego
niestety mam problem z ta druga liczba bo nie wiem jak rozpatrzec tą trójke i szóstkę na końcu,
4 i 5 wiem jak, ale to trezba jakos w całość złaczyć, brak konceptu co dalej ?
26 kwi 22:39
26 kwi 22:44
paweł: dzięki eta, powiem jednak za PW, że wpaść na to normalny człowiek nie może, ciekawe jak KTOŚ
właśnie na to wpadł. Prędzej w totolotka cos bym wygral niz na to wpadl
26 kwi 22:58
Eta:
26 kwi 23:00
paweł: no serio bardzo mnie ciekawi jak ktoś
na to wpadł?
26 kwi 23:01
ZKZ: [P[pawel]
jak bedziesz mial dr. przed imieniem i nazwiskiem to tez wpadniesz
26 kwi 23:01
paweł: nie sadze mam kumpla w LO i łamie własnie takie rzeczy btw ma aspergera czy cós takiego
26 kwi 23:04
paweł: czyli dr Eta dzięki
26 kwi 23:05
paweł: ZKZ po dr nie wolno kropki stawiać, choć jam nie "gjeniusz matematyczny" ale bardziej
polonistyczny
26 kwi 23:07
Eta:
Wcale nie jest trudne na to wpaść

gdybyś miał wykazać,że taka liczba jest kwadratem liczby naturalnej −−− to trudne
ale jeżeli masz podpowiedź ,że kwadratem 6666....6
to proste

sprawdzam
66
2= 4356
666
2=443556
6666
2= 44435556
66666
2=4444355556
itd .........
26 kwi 23:11
paweł: wiem te końcówki z potęg w gimnazjum były, ale tu bym nie wpadł, choć teraz rzeczywiście można
było tak na piechte wypróbować, ale to by było mało eleganckie i mało matematyczne.
26 kwi 23:12
paweł: dobranoc państwu−the end−
26 kwi 23:14
Eta:
26 kwi 23:14