Oblicz iloraz U{ a_{2021} }{ a_{2018} }
Beata: W ciągu geometrycznym (an) określonym dla n ≥ 1, dane są: wyraz a1 = 2 i suma trzech
początkowych wyrazów S3 = 114. Wiadomo ponadto, że a10 < 0. Oblicz iloraz U{ a2021 }{
a2018 }
Proszę o pomoc bo kompletnie nie rozumiem jak to zrobić...
25 kwi 22:07
25 kwi 22:13
Beata: I tylko to co napisałaś wystarczy? Bo to coś z matury, a ja mam do niej jeszcze rok i pierwszy
raz widzę na oczy zadanie sformułowane w ten sposób...
25 kwi 22:20
aniabb: wystarczy.. matura to zadania które zazwyczaj rozwiązuje się w kilku linijkach..to że
zostawiają 2 strony miejsca to zmyłka
25 kwi 22:27
Beata: Okej

Mam jeszcze dwa zadane ale umieszczę je na tym forum osobno
25 kwi 22:30
Beata: A skąd wiemy, że q = −8? Czemu nie np. −7?
25 kwi 22:32
aniabb: bo policzyłaś deltę

może być jeszcze 7 ale odrzucamy bo dodatni
a dla −7 ... 344/8 = 43 a nie 57
25 kwi 22:34
Beata: Z czego deltę?
25 kwi 22:36
aniabb: q2+q−56=0
25 kwi 22:37
25 kwi 22:38
Eta:
a
1=2
S
3= 2+2q+2q
2=114 ⇒ q
2+q+1=57 ⇒ q
2+q−56=0 ⇒(q+8)(q−7)=0
z treści zadania a
10<0 to q<0 więc
q= −8
| a2021 | |
| =q3 =(−8)3= −512 |
| a2018 | |
25 kwi 22:39
Eta:
....... i bez wzorów i delty
25 kwi 22:40
aniabb: tiaaa... ukryłaś wzory Viete'a w tym
25 kwi 22:51
Eta:
Zawsze tak liczę ......
25 kwi 22:52
aniabb: jak nie muszę tłumaczyć dlaczego tak to też tak
25 kwi 23:04